Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Lahti on iso napa - Suomen kuntakartalla se näyttää kärpäsen kasalta

Suomen kuntakartalla ­Lahti näyttää kärpäsen kasalta, mutta asukasluvultaan Päijät-Hämeen keskus on harvinaisen merkittävä maakunnassaan.

Asia nousi ajankohtaiseksi torstai-iltana, kun Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat kokoontuivat tekemään yhteistä kannanottoaan. Julkilausumalla on merkitystä, sillä C21-kaupungeissa asuu lähes kolme miljoonaa ihmistä eli reilusti yli puolet suomalaisista.

Selvästi yli puolet päijäthämäläisistä taas asuu Lahdessa. Maakunnista ainoastaan Keski-Pohjanmaalla väestö on vahvemmin keskittynyt yhdelle paikkakunnalle.

Suurten kaupunkien kokoajana on toiminut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), jonka mukaan koko keskustan ajamaa maakuntauudistusta ei tarvita. Hänen mielestään sote-uudistus auttaa pieniä ja köyhiä kuntia, ja se riittää. C21-kaupunkien pitäisi saada järjestää työllisyys- ja yritys­palvelunsa itse.

Vapaavuori on pitkälti oikeassa, mutta mukana on roima ­ripaus puoluepoliittista taktikointia. Mainiossa gallupnosteessa oleva kokoomus turvaa kaupunkilaisten äänipottiaan ja petaa hyviä asetelmia ensi syksyn maakuntavaaleihin ja sitä seuraavan kevään eduskuntavaaleihin.

Kaupungistuminen on jo ­satoja vuosia jatkunut globaali mega­trendi, joka on vain kiihtynyt viime vuosikymmenten aikana. Jokin Suomen Keskusta ei pysty kehitystä estämään eikä juuri hidastamaankaan.

Päinvastoin, esimerkiksi Helsinkiä pitäisi tukea pyrkimyksissään nykyistä merkittävämmäksi Itämeren alueen metropoliksi. Siinä voittaa koko maa.

Pääkaupunkiseudun asema ei silti ole maakuntauudistuksessa niin surkea kuin Vapaavuori antaa ymmärtää, eikä ole Lahdenkaan.

Uudeltamaalta C21-ryhmässä on neljä kaupunkia. Niiden asukasluku on 72 prosenttia maakunnan väestöstä, joten helsinkiläiset, espoolaiset, vantaalaiset ja porvoolaiset pystyvät kyllä maakunta­vaaleissa valitsemaan sellaiset päättäjät, jotka pitävät kaupunkien puolia.

Suurten kuntien asema nousee vuorenvarmasti kuumaksi vaaliteemaksi vuoden päästä.

Vastakkainasettelua on odotettavissa Päijät-Hämeessäkin. Sen asukkaista jopa kuusi kymmenestä on lahtelaisia, joten jyrän alle maakunnan navan väki ei jääne.

Kuntavaalien perusteella Päijät-Hämeen maakuntavaalien voittaja olisi SDP. Demaritkaan eivät rakasta keskustan kasaamaa maakuntauudistusta.

Edes perussuomalaisilta ei tule tällä kertaa kepulle apuja, sillä puolue ei kelpaa kenenkään hallituskumppaniksi.

Ylen tuoreen gallupin mukaan sinipuna vihreillä ryyditettynä vaikuttaa vahvalta vaihtoehdolta seuraavaksi hallituspohjaksi. Kärjistettynä: on kaupungin vuoro selättää maaseutu.

Gallupin perusteella keskustan toive siitä, että maakuntien valtaa hiljalleen kasvatetaan, siirtyy pitkälle ensi vuosikymmenelle. Silloin Suomi on taas entistä urbaanimpi.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X