Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Alkon suojeleminen ei voi olla itsetarkoitus

Eduskunnan parin viikon takainen keskustelu alkoholilain uudistuksesta paljasti selvästi, miten merkittävä toimija niin sanottu Alko-puolue on kansanedustajien parissa.

Hallitus on periaatteessa ollut vähentämässä alkoholikaupan sääntelyä sallimalla hieman keskiolutta vahvempien juomien myymisen ruokakaupassa. Lisäksi kaupassa saisi myydä muitakin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia ja samalla turhanaikaista sääntelyä ravintoloissa ja pienpanimoissa karsittaisiin.

Osa lakimuutosta vastustavista kansanedustajista myöntää, että syy vastahankaan on halu suojella Alkoa. Erityisesti lonkeron päätyminen marketteihin satuttaisi valtion viinakauppaa ja voisi johtaa Alkon myymälöiden sulkemiseen ainakin pienillä paikkakunnilla.

Esimerkiksi keskustan pohjoiskarjalalaisen kansanedustajan Hannu Hoskosen puheenvuorossa uudistus tarkoitti sitä, että ”maaseutukunnista Alkot hä-viäisivät lähivuosina” tyystin eikä sellaista kehitystä voi tukea.

Pitkäripaista puolustavien puheissa Alkosta maalataan yleensä kuva hyvän valikoiman ja palvelun takaavana monopolina, jonka valikoima supistuisi, jos Alkossa nyt olevien tuotteiden myynti sallittaisiin muillekin.

Valtaosalle ihmisistä Alkon valikoima onkin riittävä, mikä johtuu pitkälti siitä, että valtaosa suomalaisista ei juo kovin paljon. Suomalaisten keskimääräinen alkoholinkulutus on hyvää itäeurooppalaista tasoa, mutta kulutus keskittyy pienelle suurkuluttajajoukolle, jolle valikoimalla ei ole väliä, kunhan se menee päähän.

Jossain ääripäiden välissä on sitten esimerkiksi viini- ja olutharrastajien joukko, jolle Alkon valikoima on mitättömän suppea. Erikoisemmista alkoholijuomista kiinnostuneiden pelastus on ollut internet. Ulkomaisista verkkokaupoista on voinut tilata kotiin tuotteita, joita Suomesta ei saa.

Valtiovalta on aina suhtautunut alkoholin verkkokauppaan perin penseästi, vaikka Euroopan unionissa nestemäistenkin tavaroiden pitäisi liikkua vapaasti ja valtaosa kaupoista maksaa suomalaisen alkoholiveron tunnollisesti.

Hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi verkosta on jo tullut ”rinnakkainen markkinapaikka”, joka pitää suitsia. Esityksen mukaan kyse on paitsi ”terveys- ja veropolitiikasta” myös ”tasapuolisen kilpailun edellytyksistä suomalaisille yrityksille”.

Jos hallitus olisi tosissaan huolissaan tasapuolisen kilpailun luomisesta, se lähtisi purkamaan Alkon monopolia rajummin kuin nyt on edes haaveiltu.

Yksikään poliitikko tai virkamies ei voi päättää, mikä on riittävän laaja valikoima alkoholissa sen paremmin kuin muissakaan tuotteissa. Sen päätöksen voivat tehdä vain kuluttajat ja kilpaillut markkinat.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X