Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mia
Miettinen
@MiaMiettinen mia.miettinen@ess.fi

Esalainen

Päättyykö Sysmän paskagate? Kunnanjohtaja tapaa kohusähköpostin lähettäjän

Sarjakuvataiteilija Fok_Itin ehdotus Sysmän uudeksi sloganiksi. Kuva: Joonas Rinta-Kanto

Tule Sysmään, täällä ei jauheta paskaa.

Onko tuo Sysmän uusi mainoslause? Vai olisiko Fok_It -sarjakuvastrippejä tekevän Joonas Rinta-Kannon ehdotus parempi: Tervetuloa Sysmään, älä jauha paskaa.

Ehkä ei. Toivottavasti ei.

Sysmä on ollut tällä viikolla sellaisessa valtakunnan julkisuudessa, jota yksikään kunta tai yritys ei toivo omalle kohdalleen. Kunnan ja etenkin sen yhden työntekijän toimintaa on arvioitu, arvosteltu ja sille on naureskeltu, paikoin jopa ivattu.

Kaikki sai alkunsa sähköpostista, jossa sysmäläinen Jani Aalto ehdotti, että kunnan toimintakeskus yhtiöitettäisiin ja se laajentaisi toimintaansa puuteollisuuteen. Ehdotukseen sisältyi myös ajatus pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä. Sysmän kunnanvirastossa tilaajana työskentelevä Jukka Nurminen vastasi (ESS 3.10.) Aallon kehittämisehdotukseen lyhyesti ja ytimekkäästi: Älä jauha paskaa, persaukisia suhareita on nähty jo tarpeeksi.

Mekkala oli valmis. Eikä ihme, sillä Nurmisen sähköpostiviesti on malliesimerkki siitä, miten ei pidä viestiä.

Lue myös: Asukas lähetti kehittämisehdotuksia Sysmän kunnalle - "Älä jauha paskaa", kuului vastaus
 

Viestinnän ammattilaiset ovat jo vuosia puhuneet kaikki viestii -periaatteesta. Toisin sanoen viestintä ei ole ainoastaan tiedottajan tai viestintäpäällikön vastuulla, vaan kaikkien kunnan tai yrityksen työntekijöiden, halusivatpa he sitä tai eivät tai osasivat he sitä tai eivät.

Jokainen sana, ele ja viesti kertovat lukijalle ja kuuntelijalle jotain viestijästä ja hänen tausta­organisaatiostaan. Näin myös Sysmän tapauksessa. Nurminen ei ollut viestiä lähettäessään sysmäläinen, hän oli kunnan työntekijä. Näin Nurmisen kehittämishankkeita kohtaan tuntema turhautuneisuus näyttäytyy myös Sysmän kunnan turhautumisena.

Hämmentävää on sekin, että kunnanjohtaja ei ole vielä käskenyt Nurmista olemaan hiljaa. Ei, vaikka kunta on kärsinyt jo melkoisen imagotappion. Sen sijaan Nurminen kertoi viimeksi eilen Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä, että ”vastaus välitti mielestäni näkemykseni selvästi”.

Tänään Sysmän oma paskagate voi saada päätöksen – tai sitten ei. Kaikki riippuu siitä, mitä kunnanjohtajan Marketta Kitkiöjoen huoneessa tapahtuu tänään kello 13, kun Nurminen ja Aalto tapaavat toisensa.

Nurmisella on myös ymmärtäjiä. Hän on saanut sähköpostiviestistään positiivista palautetta, koska hänen on nähty olevan oikeassa.

Oikeassa tai ei, mistä lähtien aikuiset ovat voineet perustella huonoa käyttäytymistään oikeassa ololla tai turhautuneisuudella? Ei kai oikeassa olo oikeuta epäasial­lista käytöstä? Milloin kohteliaisuudesta, ystävällisyydestä ja vastapuolen kuuntelemista tuli roskiskamaa?

Korjattu 5.10. klo 11:35: Sarjakuvapiirtäjän nimeä.

Mia Miettinen
mia.miettinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X