Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Iloa joutavasta väittelystä

Tänä syksynä Suomessa on jälleen puhuttu ahkerasti kaupungistumisesta ja maaseudun autioitumisesta. Tällä erää keskustelun aloitti kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.). Pekkarinen esitti budjettiriihen alla, että valtion pitäisi tasapainottaa markkinavoimien synnyttämää keskittymistä.

Myöhemmin Pekkarinen täsmensi, ettei haluaisi viedä kaupungeilta mitään pois. Arvostelijoita kuitenkin löytyi niin muista puolueista kuin keskustastakin.

Jos Pekkarisen puheet kuohuttivat kaupunkilaisia, maaseudun ja maakuntien väen karvat nousivat pystyyn viikko sitten, kun Ylen toimittaja Pasi Peiponen pohti, miten Iisalmen tai Tuusniemen olemassaoloa ei enää edes huomaa. Ainakin savolaiset suuttuivat ja sinänsä ihan aiheesta.

Väliin vielä ikiprovokaattori, toimittaja Tuomas Enbuske puhui valtakunnalliselle maaseutu­parlamentille odotetun provosoitunein seurauksin.

Tiistaina Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) yritti omalla tavallaan liennyttää kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua. Vapaavuoren mukaan isojen ja pienten kaupunkien ja maaseudun pitäisi kaikkien pystyä vahvistamaan omia vahvuuksiaan ja panostaa omiin heikkouksiinsa ilman tasapäistämistä.

Vapaavuori muistutti, että kaupungistumista tapahtuu halusimme tai emme. Hänen mukaansa pääkaupunkiseudun ja metropoli­alueen hyvinvointi säteilee koko maahan.

Lahteakin on viime vuosina haluttu kehittää nimenomaan ­osana metropolialuetta ja Helsingin työssäkäyntialuetta. Vertaansa vailla olevat kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulle ja Venäjälle pitäisi pystyä hyödyntämään vielä nykyistäkin paremmin. Tänä vuonna Lahti on saanut houkuteltua kaupunkiin esimerkiksi puuyritys Lunawood pääkonttorin. Lunawood on kotoisin juuri Iisalmesta, jonka olemassaoloa ei Ylen mukaan enää muisteta.

Keskittyminen näkyy Päijät-Hämeessäkin. Viime vuonna muuttoliike kasvatti Lahden väkilukua peräti 863 ihmisellä. Valtaosa muuttovoitosta on kuitenkin peräisin muuttotappiosta kärsivistä ympäristökunnista. Pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Turkuun taas muuttaa Lahdesta enemmän ihmisiä kuin sieltä Lahteen.

Maakunnissa aluepolitiikka näkyy kilpailuna siitä, mitkä liikennehankkeet saavat valtion rahat. Toisaalta toivotaan valtion laitosten tuomia työpaikkoja. Päijät-Hämeeseenkin moottoritie, oikorata ja Lahden eteläinen kehätie luovat kilpailukykyä.

Valtion laitosten kanssa on ollut huonompi tuuri. Työpaikkojen puuttuminen näkyy siinä, että valtio on saanut Päijät-Hämeestä enemmän verotuloja kuin alueelle on virrannut valtion rahaa.

Vapaavuori on oikeassa ainakin siinä, että kaupunkien ja maaseudun turha vastakkainasettelu joutaisi jo loppua. Säännöllisesti esiin pulpahtavasta keskustelusta on silti hyötyä. Ainakin se ­tarjoaa seutukunnille oivallisen tilaisuuden nostaa omaa häntäänsä ja kertoa, mikä tekee juuri omasta kotipaikasta erinomaisen elää ja yrittää. Toisaalta se kannustaa miettimään, mitä ne omat vahvuudet ja heikkoudet oikeasti ovat.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X