Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Keski-ikäinen kuluerä säästää henkensä - tv-sarjoissa tapetaan nuoria naisia

Ja taas tapetaan nuori nainen – onpa kaavamaista, mies puuskahtaa ärsyyntyneenä pujotellessaan television kanavalta toiselle. Totta se on.

Lähes jokaisessa television rikossarjassa uhriksi tuntuu joutuvan nuori nainen. Uhrit ovat yleensä vielä sangen kauniita, kuten saamme havaita, kun heitä kuvataan alastomina makaamassa obduktiopöydillä tai kun heitä nostetaan kuolleina ilman vaatteita milloin mistäkin ryteiköstä.

Nuoria naisia tapetaan tv-sarjoissa niin paljon, että naisena heidän ikäluokkansa puolesta tuntee jo suorastaan sääliä. Keski-ikäisen tv-katsojan ei tarvitse oikeastaan koskaan pelätä, että saattaisi joutua samaistumaan rikossarjassa uhriin, joka edustaisi katsojan omaa ikäluokkaa.

Tv-sarjojen tekijät eivät ilmeisesti luota siihen, että keski-ikäisten naisen tappaminen riittäisi herättämään katsojissa sen verran myötätuntoa ja uteliaisuutta, että nämä pysyisivät kanavalla. Ehkä he ajattelevat, että vedestä tai muista ryteiköistä alastomina nostetut keski-ikäisten naisten ruumiitkaan eivät välttämättä enää ole niin kivannäköisiä kuin nuorten naisten ruumiit. Ehkä he tuumivat, että ruumiin äärelle kyykistyneiden komeiden ja nuorten – keski-ikäisetkin sallitaan, mutta aina he ovat komeita – miestutkijoiden tarve ryhtyä pakonomaisesti, kaikki esteet voittaen, selvittämään keski-ikäisen naisen murhaa vaikuttaisi epäuskottavalta.

Keski-ikäisen naisen murhassa on yhtä paljon dramatiikkaa kuin yhdestä kuluerästä poispääsemisessä.

Tv-sarjojen puuduttava kaavamaisuus ei ainakaan ole dekkaristien vika. Monet suositut tv-sarjat pohjautuvat dekkareihin, mutta ainakin yleisesti ottaen rikoskirjojen uhrit ovat paljon moninaisempia. Tapetuiksi joutuvat niin miehet kuin naiset ja – valitettavan usein myös nykyään – lapset.

Syksyn dekkariuutuuksissa nuoria naisia tapetaan esimerkiksi Ninni Schulmanin Tyttö lumisateessa -romaanissa. Vauvat, lapset tai teini-ikäiset joutuvat uhreiksi esimerkiksi Sara Blædelin Uhrilehdossa, Camilla Läckbergin Noidassa ja Kate Mortonin Talo järven rannalla -teoksessa.

Miehiä lahdataan muun muassa Matti Rautiaisen Kuolema Punkaharjulla ja Antti Tuomaisen Palm Beach Finland -romaaneissa.

Tavanomaisesta poikkeava uhri on Annika Erosen Kaivo-romaanissa, jossa uhriksi joutuu 65-vuotias leukemiaa sairastava nainen.

Dekkaristeilta ei puutu ideoita uhreja valitessaan, mutta jostain syystä tv-viihteeseen saakka ideoista päätyvät useimmiten vain ne nuoret naiset. Ehkä tv-käsikirjoittajien kannattaisi lukea vähän enemmän vaikkapa syksyn dekkariuutuuksia ja ottaa sieltä ideoita tv-sarjojen käänteitä suunnitellessaan.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X