Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Vihaista puhetta presidentinvaaleihin

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja presidenttiehdokas Laura Huhtasaari onnistui viime viikolla närkästyttämään muut puolueet sen jälkeen, kun eduskuntaryhmät olivat keskiviikkona allekirjoittaneet vihapuheen ja väkivallan tuomitsevan lausuman.

Ensin Huhtasaari esti sen, että yksimielisessä julkilausumassa olisi tuomittu vihapuheen lisäksi myös rasismi. Sitten hän eduskunnan kyselytunnilla täsmensi tarkoittavansa itse vihapuheella nimenomaan länsimaisia arvoja ja suomalaisia kohtaan osoitettua islamistista puhetta.

Sen paremmin hallituksesta kuin oppositiostakaan ei löytynyt ymmärtäjiä Huhtasaaren määritelmälle. Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo piti Huhtasaaren puheita epämiellyttävinä ja vaarallisina.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa (ESS 10.9.) Laura Huhtasaari heitti lisää vettä myllyyn. Hänen mukaansa muut poliitikot hyssyttelevät maahanmuuton aiheuttamia ongelmia ja korostavat sitä, miten ”nyt ei olla vihaisia”. Huhtasaari sanoo itse suoraan olevansa erittäin vihainen ja kaipaavansa kekkosmaista johtajaa, joka jämäkästi puolustaisi kansan turvallisuutta ja hyvinvointia.

Jos tämänhetkisiin gallupeihin on uskominen, Huhtasaaresta ei tule Suomelle uutta Kekkosta. Iltalehden parin viikon takaisen kyselyn perusteella Huhtasaarta äänestäisi nyt vain nelisen prosenttia suomalaisista – istuvan presidentin Sauli Niinistön takana oli edelleen 60 prosenttia kansasta.

Huhtasaaren kannatuksen on kuitenkin helppo ennustaa nousevan. Räväkkä puhe takaa niin median kuin muiden poliitikkojenkin huomion. Viime viikon puheiden jälkeen näyttää siltä, että Huhtasaari voi vaivattomasti luoda asetelman, jossa hän käy yksin kaikkia muita ehdokkaita vastaan. Silloin muiden on vaikea erottua – edes sillä, miten paljon he Huhtasaarta vastustavat.

Edellisissä presidentinvaaleissa Niinistön kanssa toiselle kierrokselle pääsi vihreiden Pekka Haavisto vajaan 19 prosentin ääniosuudella. Jos Huhtasaari nousisi ensimmäisellä kierroksella perussuomalaisten kannatushuipun tasolle, hän yltäisi samaan.

Juuri nyt Huhtasaaresta kirjoitetaan niin paljon, että häntä voi pitää jonkinlaisena median suosikkina. Tämä johtuu myös siitä, että hänen persoonansa ja puheensa tuntuvat kiinnostavan.

Jos ja kun Huhtasaaren hankkima huomio ja kannatus lisääntyvät, myös vaatimukset hänen jättämiseksi mediapaitsioon lisääntyvät. Vihapuhe tai vihainenkaan puhe ei kuulu presidentinvaaleihin. Muuten yhteiskunnallisen keskustelun vaimentaminen ei kuulu avoimiin länsimaisiin arvoihin – eikä se nykyään ole mahdollistakaan.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X