Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ville
Paso
ville.paso@ess.fi

Esalainen

Valvovat silmät pimeässä yössä

Nyt olisi tarvetta katupartioille. Enkä tarkoita niitä vuoden parin takaisia Odinin sotureita, vaikka puolestani kaikki ovat tervetulleita liittymään pian esittelemääni rauhanomaiseen liikkeeseen.

Lahdessa on rikottu hautarauhaa kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Tämän päivän polarisoituneessa keskusteluilmapiirissä hautarauha on ainakin toistaiseksi pysynyt aiheena, josta ihmiset ovat yhtä mieltä.

Vaikka moni joutuu eläessään kokemaan ties minkälaista kiusaa, on viimeisiä leposijoja ollut tapana kunnioittaa tai jättää ainakin rauhaan. Hautarauha sallitaan kaikille, mutta nähtävästi aivan kaikki eivät tätä normia kunnioita.

Ikävä kyllä poliisilla on ollut vaikeuksia päästä jäljille. Seurakuntayhtymällä taas on muitakin rahareikiä kuin miinoittaa kaikki nurkat valvontakameroilla. Uusia laitteita ei tarvita, sillä useimmilla meistä on silmät päässä.

Amerikkalaisissa sarjoissa ja elokuvissa vilahtelee naapurivahteja, jotka valvovat omakotitaloalueiden rauhaa. Jonkinlaista muunnelmaa kaivattaisiin myös täällä koti-Suomessa.

Ehdotukseni on seuraavanlainen: Ensimmäinen askel on järjestäytyminen, joka onnistuu näppärästi sosiaalisessa mediassa ja viestisovelluksissa. Sitten kaikki kynnelle kykenevät voivatkin lähteä liikkeelle sankoin joukoin.

Sen jälkeen ”piirit” ja ”paikallisseurat” voivat järjestäytyä parhaaksi katsomallaan tavalla. Eikä tämän kansalaisaktivismin vuoksi välttämättä tarvitse uhrata edes yöunia, sillä vuorotöistä ja harrastuksista johtuen silmäpareja riittää niin varhaiseen aamuun kuin keskiyölle.

Esimerkiksi kaikki kuppiloissa istuvat voivat rientoihin lähtiessään napata taskulampun mukaansa. Kotimatkalla yöeläjät voivat kipaista nakkikopin lisäksi lähihautausmaan kautta.

Ne, jotka käyttävät samaan lystiin taksia, voivat pyytää kuskia koukkaamaan hautausmaan parkin kautta. Kuski voi toki tehdä saman myös ilman asia-kasta. Uudenkarhean pirssin ksenon-valoissa voi hyvinkin havaita epämääräisen hiipparin. Varsinkin, jos kuljettaja väläyttää pitkät päälle.

Eikä mene kuin hetki, niin aamuvirkut koiranulkoiluttajat ovat jo liikkeellä. Riippumatta elintavoista, arvoista tai päivärytmistä hautarauhan valvominen sopii taatusti kaikille.

Vaikka aihe onkin haudanvakava, ei katupartioiden tarvitse sitä olla. Partioinnin voi liittää osaksi normaalia arkipäivää.

Valmiit viestiyhteydet pitävät huolen siitä, että rinki on olemassa aina tarpeen tullen. Sitä voidaan hyödyntää missä tahansa, mihin tarvitaan läsnäoloa. Parhaassa tapauksessa katupartioista voi olla hyötyä myös elävien kirjoissa oleville.

Ville Paso
ville.paso@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X