Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Lukeminen kannattaa aina – ehkä jopa ääneen

Etelä-Suomen Sanomat ja Radio Voima järjestävät keskiviikkona Lahden torilla erikoisen tempauksen, kun Voiman juontaja Eeva Ristkari lukee ääneen päivän Etlarin ja vieläpä suorassa radiolähetyksessä. Kaikki päivän painetun sanomalehden jutut ja mainokset luetaan eetteriin sanasta sanaan – kannesta kanteen säätietoja, urheilutuloksia ja tv-ohjelmia unohtamatta.

Tempauksessa ei ehkä synny kaupallisen radion historian parasta ohjelmaa, mutta ikimuistoista radiohistoriaa joka tapauksessa. Vastaavaa ei todennäköisesti ole koskaan ennen tehty, vaikka sokeita varten sanomalehtiä on luettu nauhalle vuosikaudet. Ny­kyään heidän tarpeitaan palvelevat tietysti tietokoneet.

Tutkimusten mukaan sanomalehtiä lukee päivittäin yli 70 prosenttia suomalaisista. Kun niiden verkkoversiot otetaan mukaan, sanomalehdet tavoittavat 93 prosenttia väestöstä. Toiset lukevat pidempään ja toiset lyhyempään, mutta kuitenkin niin, että painetun sanomalehden lukuaika on 31 minuuttia päivässä.

Lahden torilla tavataan kuitenkin väistämättä paljon pidempään. Runsaassa puolessa tunnissa ei ehdi lukea likimainkaan koko lehteä, ei varsinkaan ääneen, jolloin lukeminen on hitaampaa.

Joistakin lukijoista on tuntunut, että sisällön määrä on painetussa Etlarissa vähentynyt tabloidi­kokoon siirtymisen jälkeen.

Tilanne on päinvastainen. Luet­tavaa on nykyään jonkin verran enemmän kuin vanhaan broadsheet-aikaan. Painetussa sanomalehdessä julkaistaan keskimäärin noin 75 juttua joka päivä. Etlarin verkossa Eevan lukuhaaste olisi vieläkin vaikeampi, sillä siellä luettavaa on huomattavasti enemmän, vaikka urakkaan valikoisi vain vuorokauden aikana ilmestyneet jutut. Niitä on pitkälti toista sataa.

Pelkkä lukemisen määrä ei tietenkään riitä, vaan luettavan on oltava myös kiinnostavaa. Osana Etlarin sisällön kehittämistä olemme lisänneet paikallisen, Lahdesta ja Päijät-Hämeestä kertovan sisällön määrää liki kymmeneksellä entisestä.

No mitenkö pitkään Eevalla sitten luku-urakassa menee? Tämänpäiväisessä Etskussa on 48 sivua. Sanoisin, että Eeva lukee tunnissa viitisen sivua, mutta lopussa äänen väsyminen ja hidaslukuiset tuloslistaukset viivästyttävät työtä.

Oma veikkaukseni on siis pyö­reät kymmenen tuntia, jolloin lukeminen loppuisi vasta seitsemältä illalla – joitakin tunteja markkinoiden päättymisen jälkeen, mutta ennen kuin lukupaikkana oleva kahvila sulkeutuu.

Lukeminen kannattaa aina – keskiviikkona selviää kannattaako ääneen lukeminen vai pettääkö Eevan ääni kesken. Kannattaa tulla paikalle katsomaan ja kannustamaan.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X