Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

Jo parikymppisiä naisia pelotellaan vaihdevuosilla - naiset itse ylläpitävät mielikuvaa naisesta synnytyskoneena

Miesten pitää kovasti varoa, mitä he uskaltavat naisen vartalosta ja sen toiminnoista sanoa naisten kuullen, mutta entäpä naiset itse? Toisin kuin jotkut naiset tuntuvat kuvittelevan, kaikkia ei kiinnosta ruotia porukassa kuukautisiaan, synnytyksiään tai ylipäätään mitään alapäävaivoja. Kyse ei ole häpeästä vaan siitä, että arvostan omaa yksityisyyttäni, ja toisaalta haluan käyttää aikani mielestäni kiinnostavammista ­asioista puhumiseen.

Menkat ovat naisen vaivoina pahimmillaan jo 10-vuotiaasta asti. Naisella on oikeus olla pitämättä menkoista ja sanoa ääneen, että voi helvetti, mikä riesa. Käsittelen tätä riesaa silti mieluummin ystävän kanssa kaksin kuin bussissa, työpaikan kahvipöydässä tai juhlien etkoilla.

Jotkut daamit käyttävät pms-oireita tai vaihdevuosioireita tekosyynä käyttäytyä kuin mielipuolet, eikä siltä mekastamiselta tahdo kuulla omia ajatuksiaan. Pahimmillaan vaihdevuosityrskyissä mesoavat rouvat tekevät vaivoistaan koko työpaikan yhteisen ongelman. He vihjailevat nuoremmille kollegoilleen, että kohta se sinullakin koittaa tämä karmea aika, ettei vain olisi muuten jo alkanutkin, kun noin nyreänä siinä minua katselet!

Itseäni on muistutettu vaihdevuosien lähestymisestä parikymppisestä asti. Kun 35 vuotta tuli tauluun, muistuttelu vain paheni. Osa naisista on purkanut omaa turhautumistaan diagnosoimalla mahdollisen huonotuulisuuteni vaihdevuosien lähestymiseksi ja kehottanut tekemään lisää lapsia mahdollisimman pian, ”kun sinullakin se kello tikittää”.

Hikoilet, sinulla on vaihdevuodet. Heräilet öisin, kyllä, vaihdevuodet tulossa. Suututtaa, no onko sinulla menkat.

Kun meillä suomalaisilla naisilla menee kuulemma niin loistavasti tasa-arvon ja sen sellaisen suhteen, en ymmärrä, miksi ankeutamme toistemme elämää vaihdevuosilla pelottelemalla. Kyllä, on mahdollista, että vaihdevuodet alkavat jo kolmekymppisenä, mutta se ei todellakaan ole yleistä. Tyypillisesti ne alkavat viidenkympin korvilla, joten mitä jos antaisimme kenties vauvoista haaveilevien kolme- ja nelikymppisten pitää rauhassa kiinni unelmistaan.

Jatkuva puhe vaihdevuosien kammottavuudesta ylläpitää mielikuvaa, jonka mukaan naisen ainoa tehtävä on lisääntyä tai olla ainakin potentiaalinen synnytyskone.

Arvostan naisia, jotka kirjoittavat kuukautisista kolumneja, kuten teki taannoin kollegani Kaisa Eerola (18.8.2016). ESS on kirjoittanut sittemmin myös urheilevien naisten ongelmista kuukautisten kanssa. Kannatan tällaista avointa journalismia, sillä miehilläkin on tutkimusten mukaan omituisia harhakäsityksiä menkoista.

Eläköön sananvapaus, mutta toivoisin ihmisten kunnioittavan sitä, että kaikki eivät halua avautua ruumiintoiminnoistaan (tämän enempää) tai elää murehtien vaivoja, jotka eivät ole vielä millään tavalla ajankohtaisia.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X