Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Keskeneräisistä asioista pitää voida puhua

Kun Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta torstaina tyrmäsi kaupunginorkesterin haaveet puolen miljoonan euron basson ostosta, lautakunnan puheenjohtajalla Marju Markkasella (sd.) oli tutunkuuloinen harmi.

Pari päivää kestäneestä bassokohusta jäi poliitikolle karvas maku, kun perussuomalaiset julkistivat bassosuunnitelmat jo ennen lautakunnan kokousta. Markkasen mukaan aiheesta piti käydä poliittinen keskustelu vasta kokouksessa. (ESS 1.9.) Kokoukseen ei ilmeisesti jäänyt keskusteltavaa, sillä julkisessa keskustelussa bassokaupat ehdittiin jo teilata.

Poliitikot tuntuvat joskus ajattelevan, että turha julkisuus on pahasta päätöksiä tehdessä. Joku sanoo, ettei keinoja kaupungin tasapainottamiseksi pidä etsiä ”lehtien palstoilla” ja toinen haikailee vanhoja aikoja, jolloin kabinetissa sovitut asiat voitiin vain ilmoittaa kansalaisille. Valtakunnan politiikassa ajattelun vei pisimmälle Matti Vanhanen (kesk.), joka pääministerinä yritti luoda päätöksentekokulttuurin, jossa ”keskeneräisistä asioista ei puhuta”.

Laissa kunnan velvollisuus tiedottaa päätöksenteosta määritellään kuitenkin tiukasti. Kuntalain mukaan valmistelussa olevista asioista ja jo niitä koskevista suunnitelmista on annettava riittävästi tietoa kuntalaisille. Sekin on kerrottava, miten päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa.

Tämä on ihan ymmärrettävää, sillä kansanvalta ei voi toteutua ilman avointa ja julkista keskustelua. Jos kuntalaiset eivät tiedä kaupungin suunnittelevan puolen miljoonan euron basson ostamista, heillä ei ole mahdollisuutta edes yrittää vaikuttaa siihen, ostetaanko bassoa vai ei.

Ironista kyllä, päättäjät eivät itsekään pidä siitä, että asioita valmistellaan heiltä salassa. Viime vuoden lopulla liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsenet möksähtivät, kun heille ei kerrottu etukäteen kaavailusta rakentaa taidemuseo Lars Sokoksen yläkertaan. Aikoinaan Sibeliustalon voimakas vastustus syntyi osittain siitä, etteivät kaikki kuntapoliitikot kokeneet saaneensa hankkeesta riittävästi tietoa ajoissa.

Kaikesta ei tietenkään voi tiedottaa. Osaan kunnan päätöksentekokoneistossa pyörivästä asioista liittyy salassa pidettäviä tietoja. Joillakin suunnitelmilla voi olla niin merkittäviä vaikutuksia henkilöstöön, ettei niitä voi ruotia auki milloin vain.

Jos julkinen keskustelu tuntuu poliitikosta kurjalta, kannattaa muistaa perussääntö. Jos julkisuus on haitaksi jonkin idean tai ajatuksen läpiviemiselle, se ei välttämättä silloin ole kovin hyvä idea.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X