Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Jos tulet Lahteen, tiedät mitä on luvassa

Lahti on tyly, mutta rehellinen kaupunki. Mastojen juurella ei suotta kaunistella. Jos joku ei tykkää, niin viis siitä. Ei tartte tulla ja sopii mennä muualle.

Hyvän esimerkin lahtelaisesta mainospuheesta tarjoaa kaupungin sivistyksen palvelualueen ensi vuoden talousarvio. Siinä kerrotaan avoimesti, mihin Lahteen muuttoa miettivien lapsiperheiden tai lukioon hakeutuvien opiskelijoiden kannattaa varautua.

Kaupungin opetusmenot ovat jo vaatimattomat, mutta ensi vuodelle kaavaillut parin miljoonan euron säästöt leikkaavat niitä entisestään. Lahti on suurten kaupunkien halvin, mutta ensi vuonna se lupaa olla vielä halvempi.

Perusopetuksen menoja aiotaan leikata syksystä 2018 alkaen 4,4 prosentilla. Opettajien määrä pienenee kahdellakymmenellä ja koulunkäyntiavustajien määrä kolmellakymmenellä.

Reilun pelin hengessä kaupunki kertoo jo etukäteen, että säästötoimenpiteet merkitsevät palvelutason laskua. Niillä on vaikutusta lasten ja nuorten hyvinvointiin ja oppimistuloksiin, kaupunki myöntää rehellisesti.

Tämä toimii kuin varoitusteksti tupakka-askissa. Jos panet lapsesi Lahden kouluihin, tiedät ainakin, mitä on luvassa.

Lukiokoulutuksen valitseville Lahti lupaa kurssien vähennyksiä, jotka varoitustekstin mukaan vaarantavat opintojen etenemisen normaalin opiskeluajan puitteissa. Avoimesti kerrotaan sekin, että ylisuurten opetusryhmien myötä lukiolain velvoite terveellisestä oppimisympäristöstä ei täyty.

”Luokat ovat niin täynnä, että niistä loppuu happi”, täydensi lukiojohtaja Heikki Turunen Ylen haastattelussa. On vaikea kuvitella tuon lahtelaisempaa tervetulotoivotusta uusille opiskelijoille. Lahden lukioissa saatat viettää ylimääräisen vuoden ja kärsiä päänsärystä, mutta älä tule jälkikäteen sanomaan, ettei sinua varoitettu.

Jatkuvat heikennykset hirvittävät sivistyspalveluiden viranhaltijoita, opettajakuntaa ja koululaisten vanhempia. Joku miettii jo muuttoa, mutta useimmat tyytyvät kohtaloonsa ja odottavat parempia aikoja.

Lahden päättäjien on rehellisen ja avoimen linjan nimissä päivitettävä kaupungin strategia todellisia oloja vastaavaksi. Nythän strategiassa todetaan kaupungin ylläpitävän lahtelaisten hyvinvointia kaikella toiminnalla sekä toteuttavan varhaisen, oikea-aikaisen ja yksilöllisen tuen lapsille, nuorille ja perheille.

Pari vuotta sitten saatu UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus kannattaa palauttaa takaisin. Ellei sitten jostain löydy lisää rahaa, jolla kaupungin opetuspalvelut saadaan pidettyä edes himpun verran vähemmän tylyllä tasolla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi