Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Kuuma syksy peruttu?

Politiikan syksystä piti tulla helteinen kuin villimmästä intiaanikesästä ikään. Toisin on käymässä.

Ensin siirrettiin maakuntavaalit tammikuulta ensi vuoden syksyyn. Vuoden alkuun jää presidentinvaalit, mutta siihenkään ei saada kunnon starttia ennen kuin Sauli Niinistö tulee mukaan keskusteluihin.

Myös puoluejohtajien parisuhdekohut ovat osoittautumassa suutareiksi. Vipinää on odotettavissa vain tulipunaisella ay-rintamalla, mikä näkyy jo maanantaina junaliikenteessä.

Maakuntavaalien keskustelu alkaa kunnolla vasta vuoden päästä, ja voi hyvin olla, että vaalit siirretään vielä eduskunta- ja eurovaalien yhteyteen 2019.

Toki syksyllä sorvataan maakuntauudistukseen liittyvää sote-esitystä uuteen uskoon. Siitä pitää tehdä sellainen, ettei se sodi perustuslakia vastaan esimerkiksi yhtiöittämisvaatimustensa takia.

Samalla perustuslakivaliokunta saanee taas kritiikkiä osakseen. Toivottavasti muistetaan nykykäytännön hyvät puolet: se estää lyhytaikaisten poliittisten ilmiöiden tuhoavan vaikutuksen. Esimerkiksi Puolassahan on viitattu kintaalla jopa vallan kolmijakoperiaatteelle. Hyvä hallintotapa voidaan romuttaa hyvin nopeasti.

Presidentinvaalit saivat lisäväriä, kun perussuomalaisten Laura Huhtasaari ilmoittautui mukaan. Nuorehko nainen, joka uskoo luomisoppiin, eroaa kaikista muista ehdokkaista.

Valitsijayhdistyksistä saattaa tulla vielä värikkäämpiä ehdokkaita. Paavo Väyrynen ei ole puoleen vuosisataan jättänyt politiikan penkkiurheilijoita kylmiksi, ja varsinainen hajupommi olisi Ilja Janitskinin ehdokkuus. Mv-lehden perustajan mukanaolo saisi Huhtasaarenkin näyttämään suvakilta.

Myös Niinistö tulee ehdokkaaksi valitsijayhdistyksen myötä. Ovela temppu, joka luo kuvaa koko kansan presidentistä ja varmistanee hänen voittonsa toisella kierroksella.

Niinistö sai kesällä särön tuulilasiinsa ilmoittamalla, ettei hän suostu vaalipaneeleihin ennen lokakuun loppua. Silloinkin on isäntänä Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva, joka on lähellä kokoomusta.

Kesän outo sattuma oli, että kummankin uuden puoluejohtajan taustalta löytyi salarakas. Perussuomalaisten kisaa Jussi Halla-ahon avioton lapsi ei heilauttanut lainkaan, mikä oli pieni yllätys.

Luulen, että vihreiden vaalin Touko Aallon syrjäsutina olisi ratkaissut Emma Karin tai Maria Ohisalon eduksi. Puolueen Facebook-sivulla asiasta käytiin tällä viikolla vilkasta debattia siihen asti, kunnes ylläpito tuli väliin. Mutta kuten todettua, syksyn sateet vievät tämänkin kohunpoikasen nopeasti mennessään.

Jos puolueet eivät tarjoa kylliksi viihdettä, ehkä sitä tarjoilevat ammattiliitot. Junalakko saattaa olla esimakua syksyn liittokierrokselle.

Työntekijät haluavat osansa nousukaudesta ja yritysten ennätystuloksista. Työnantajat taas toteavat saman kuin aina: nyt ei ole oikea aika korottaa palkkoja.

”Jakovaraa ei ole, eikä nousua kannata vaarantaa.”

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X