Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Lähteekö suomalaispomo ulkomaille vain saduissa?

Kaskussa hölmöläinen ylpeilee ostamallaan kivellä, joka suojelee lohikäärmeiden ja muiden satuolentojen hyökkäyksiltä. Olihan se kiveksi kallis, mutta selvästi se toimii, kun lentävät ja tultasyöksevät pedot ovat pysyneet loitolla.

Ilkeämielinen voisi leukailla, että suurten suomalaisten yhtiöiden toimitusjohtajille maksetut palkankorotukset toimivat samalla mekanismilla. Palkkatason jatkuvaa kasvua perustellaan sillä, että ilman sitä suomalaiset huippujohtajat houkuteltaisiin ulkomaille töihin. Toistaiseksi yhtäkään ei ole houkuteltu.

Kyse ei voi olla siitä, etteivätkö johtajat haluaisi lähteä Suomesta. Eläkepäivien viettäminen leppoisasti verottavassa Portugalissa on ainakin kelvannut.

Matalaotsainen irvailu sikseen. Työntekijöiden ja pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkkaerot kasvoivat viime vuonna ennätyssuuriksi (HS 3.8.). Kun neljä vuotta sitten huippujohtaja tienasi 23,4 kertaa sen mitä tavallinen tallaaja, viime vuonna ero oli kasvanut 26,3-kertaiseksi. Johtajien peruspalkat nousivat viime vuonna kolme prosenttia kun keskimäärin palkat nousivat vain prosentin.

Tieto kuumentaa syksyn työmarkkinaneuvotteluja, joissa työnantajat toivovat kilpailukykysopimuksen palkkamalttia alkuun päässeen kasvun pönkittämiseksi ja työntekijät vastaavasti kunnon korotuksia kilpailukykysopimuksen nollalinjan jatkoksi.

Suuryrityksiä edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on korostanut, että työntekijöiltä perätyssä palkkamaltissa ja pörssijohtajien korotuksissa on kyse eri asiasta. Toimitusjohtajien palkat kun ovat yrityksen omistajien asia.

Tämä on totta aivan kuten sekin, että hyvä johtaja on yritykselle elintärkeä ja palkkansa ansainnut. Syntyvien mielikuvien kannalta sillä ei ole merkitystä. Palkkakehityksien eritahtisuus ei helpota palkkamalttia toivovien viestin menemistä perille.

Jos toimitusjohtajien palkankorotukset kivistävät mieltä, kannattaa ainakin muistaa, etteivät ne ole keneltäkään pois. Työntekijöiden palkat eivät nouse, vaikka pomon palkkaa alennettaisiin. Isosta palkasta maksetaan myös isosti veroja, mikä on iloksi kaikille.

Ajatus yhteiskunnasta, jossa omalla työllä ja kyvyillä ei voisi menestyä ja nousta – vaikka nyt 26,3 kertaa – tavallista palkansaajaa parempituloiseksi on ahdistava. Toisaalta tutkijat ovat varsin erimielisiä siitä, mitä vaikutuksia tuloerojen kasvulla lopulta on. Joidenkin tutkimuksien se voi jopa hidastaa talouskasvua ja vaikeuttaa sosiaalista kohoamista.

On työntekijöiden etu, että yritys menestyy parhaan mahdollisen pomon johdolla. Ehkä pitäisi huolestua siitä, mikseivät suomalaisjohtajat kelpaa ulkomaille. Eivät ne palkat kansainvälisessä vertailussa niin suuria ole.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X