Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Kokemus on haitarista

Työelämä ja liiketoiminta muuttuvat digitalisoitumisen myötä hurjalla vauhdilla. Mikä tänään on tekniikan viimeisin saavutus, löytyy valitettavasti huomenna kierrätyskeskusten roskalavoilta. Voimme vain arvailla millaisessa maailmassa elämme kahden vuoden kuluttua. Hyvän käsityksen muutoksen nopeudesta saa, kun katsoo hieman taaksepäin.

Työelämässä alati kehittyvän teknologian omaksuminen on erityisesti vanhemman sukupolven edustajille haastavaa. Useimmat pitkään työelämässä mukana olleet ihmiset tuskailevat jatkuvaa muutosta ja haikailevat vanhojen hyvien aikojen perään.

Älypuhelimet, pilvipalvelut ja kaikenkarvaiset applikaatiot ovat useimmille konkareille outoja käsitteitä. Heidän etusormensa ei liiku näyttöruudulla yhtä vikkelästi kuin nuorempien, mutta se ei ole ratkaisevaa. Heille jännetuppi­tulehdus on tullut aivan muusta syystä kuin kännykän ruudun hinkkaamisesta. Konkareiden ainoa keino pärjätä tässä päättymättömässä möyhennyksessä on hyväksyä muutos ja kahlata myötävirtaan muun maailman kanssa

Uudet sukupolvet tuntuvat ainakin omasta mielestään tietävän kaikesta enemmän kuin edeltäjänsä. Valitettavan usein kuulee sanottavan, että kokeneet tekijät ovat haitarista tai jarru uuden tekemiselle. Digitaalisessa bittitarhassa kasvaneet sukupolvet uskovat oikeasti, että tekniikka on alttari ja jumala, joiden nimeen tulee vannoa. Tekniikka on edelleen loistava renki, mutta pelottava isäntä.

Toimialasta riippumatta onnistumiset työelämässä seuraavat useimmiten samaa kaavaa. Voimme keksiä maailman tappiin uusia sovelluksia ja innovaatioita, mutta kokemuksen vähätteleminen on kohtalokas virhe.

Kokeneemmat konkarit voivat taatusti pitää nuoremmilleen esitelmän siitä, kuinka duunit ennen tehtiin. Heillä on omakohtaista ja arvokasta tietoa monista asioista, joita ei kannata tehdä. Onnistumisia ei aina voi kopioida, mutta epäonnistumisilla on taipumus toistua ajasta, paikasta ja tekijöistä riippumatta.

Konkareiden tarinat saattavat kuulostaa hassuilta, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että huomisen kohtalon ratkaisevat ihmiset, ei teknologia. Työelämä on edelleen ihmisten välistä kanssakäymistä. Asiakaskohtaamisissa ratkaisevaa on katsoa suoraan silmiin, ei näyttöruutuun.

Supertietokoneista ja avaruuspölyn hengittämisestä ei ole mitään hyötyä, jos niiden tarjoamat edut eivät kiinnosta ihmisiä. Ilmastonmuutoksesta huolimatta tikapuut ja mattotelineet jäätyvät edelleen talvisin ja kieli jämähtää metalliputkeen, olipa kieli marinoitu sitten energiajuomalla tai kotikaljalla.

Digitaalisesta myllerryksestä huolimatta on hienoa huomata, kuinka monissa yrityksissä vallitsee vielä ihmisläheinen mestari ja kisälli -kulttuuri. Hyvä hotellinjohtaja tietää, kuinka merkittävä osa menestyksestä on esimerkiksi vastaanottovirkailijalla, kerrossiivoojalla tai vaikka portsarilla. Kuinka voin auttaa -asenteella pääsee taatusti pidemmälle kuin katsokaa meidän nettisivuilta -asenteella.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X