Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Summer Upin epäreilu paradoksi

Summer Upin kävijämäärä putosi tänä vuonna pitkästä aikaa alle 20 000 vieraan. Tapahtuma keräsi Mukkulan tapahtumapuistoon 14 000 kävijää, kun viime vuonna luku oli vielä reilusti korkeampi, 21 000 vierasta.

Summer Up kasvatti tasaisesti kävijämääräänsä vuoteen 2012 asti, jolloin se keräsi Lahteen ennätysyleisön. ESS uutisoi tuolloin (7.7.2012) tapahtuman ollessa vielä käynnissä, että festivaalilla oli käynyt jo lähes 30 000 vierasta, mutta tavoitteena olleen 30 000 vieraan rajan rikkomistakin pidettiin vielä mahdollisena.

Summer Upin perustaja ja sen tuolloisia omistajia ollut Martin Mustonen viestitti viime viikonloppuna, että lopullinen kävijämäärä olisi vuonna 2012 noussut niinkin korkeaksi kuin lähes 40 000 vierasta.

Oli luku ennätysvuonna mikä hyvänsä, niin kävijämäärä on ollut hienoisessa laskussa sen jälkeen.

Festivaalin järjestäjä vakuuttaa kuitenkin olevansa tyytyväinen tämänkin vuoden lukuun ja tapahtuman saavuttaneen kävijätavoitteensa.

Summer Upin tuottaja Erik Jääskeläinen on jo pariin otteeseen todennut, että tapahtuma joutuu nykyisin kilpailemaan samoista artisteista muiden festivaalien kanssa. Se on Summer Upille uutta. Jos samoja artisteja voi nähdä lähes millä tahansa muullakin festivaalilla, verottaa se varmasti kävijöitä Lahdessa.

Summer Up keskittyi alunperin hiphopiin, vaikka vuosien mittaan genreksi onkin laajentunut urbaaniksi musiikiksi kutsuttu alue, jossa soi räpin lisäksi pop, soul, reggae ja r&b. Festivaali onkin tehnyt omalta osaltaan hyvää työtä nostamalla genreä esille ja auttaen sen artisteja nousemaan suosituiksi. Onkin tavallaan epäreilu paradoksi, että samaan aikaan kun räppäreistä on tullut valtavirtaa ja Suomen suosituimpia esiintyjiä, niin alan edelläkävijälle on tullut suosiosta ongelmia.

Summer Up ei ole dilemmansa kanssa yksin. Hiphopiin keskittyneistä festivaaleista Pipefest jättäytyi tänä vuonna tauolle. Vuokatista Jämsään siirretyn tapahtuman kävijämäärä oli pudonnut huippuvuoden 16 000 kävijästä viime vuoden 5 000 vieraaseen.

Muilla festivaaleilla ei ainakaan yleisesti ottaen ole tänä vuonna mennyt huonommin kuin aiemmin. Summer Upin kanssa samaan aikaan järjestetty Ilosaarirock ylsi kaikkien aikojen kävijäennätykseen, ja toissa viikonloppuna järjestetty Ruisrock myytiin Turussa loppuun jo ennakkoon. Molemmissa esiintymässä oli samoja nimiä, joita nähtiin Lahdessakin, tai jotka olisivat sopineet myös Mukkulan rannalle.

Summer Upista on kehittynyt vuosien mittaan hieno tapahtuma, jonka soisi jatkossakin keräävän ennätysyleisöjä Lahteen. Toivottavasti keinot siihen löytyvät.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X