Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ira
Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Esalainen

Nähdäänkö elokuussa maailmanennätys?

Tänä kesänä en ole ehtinyt seuraamaan urheilua yhtä paljon kuin yleensä, mutten ole välttynyt kuulemasta yleisurheilukauden kärkinimistä. Kesäkuun alussa äimistelin Lahden Eliittikisoissa monen muun katsojan tavoin 17-vuotiaan pikajuoksijan Samuel Purolan huimaa suoritusta 100 metrillä. Nuori lupaus osoitti kertaheitolla olevansa suomalaisen pikajuoksun uusi tähti rikkomalla ikäluokkansa Suomen ennätyksen. Hän on jatkanut kovaa tulostahtia kesän mittaan tykittämällä ennätystuloksia. Ei mene varmasti kauaa, kun Purola tunnetaan myös maailmalla laajemmin.

Tänä kesänä kuitenkin eniten ihmetystä yleisurheilumaailmassa ovat herättäneet saksalaiset keihäänheittäjät uskomattomilla heitoillaan. Maailmantilaston kärkipaikat ovat vahvasti Saksan Johannes Vetterin ja Thomas Röhlerin hallussa. He ovat äimistyttäneet urheilujännäreitä jo monesti heittosarjoillaan, joita nähdään vain ani harvoin. Tiistaina Sveitsin Luzernissa Vetter kiskaisi neljä kertaa päälle 90 metrin ja heitti Saksan ennätykseksi 94,44 metriä. Hän paransi omaa ennätystään lähes viidellä metrillä. Alkukautta hallinnut Röhler on siivuttanut tällä kaudella parhaimmillaan 93,90 metriä. 1990-luvulla syntyneet miehet heittävät yhtä huimia tuloksia kuin heidän syntymävuosikymmenellään on nähty, ja keskinäinen kamppailu tuo lisää virtaa heittoihin.

Spekulaatiot ovat yksi parhaista asioista penkkiurheilussa, ja ne käyvät jo kuumina yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa elokuussa nähtävästä keihäsfinaalista. Keihäslegenda Jan Zeleznyn maailmanennätys 98,48 metriä ei ole enää täysin saavuttamattomissa. Viekö joku saksalaisista ME-valtikan tsekkiläiseltä keihäsfinaalissa Lontoossa? Tällä kaudella on nähty niin vavisuttavia tuloksia, että en tyrmää ajatusta. Maailmanennätys vaatisi täydellisesti onnistuneen heiton, täydelliset olosuhteet ja ennen kaikkea oikean vireen.

90 metrin rajan rikkominen ei ole mahdottomuus Suomen parhaalle keihäsmiehelle Tero Pitkämäellekään, jonka kauden paras heitto on kantanut 88,27 metriä. Pitkämäen edellisestä yli 90 metrin heitosta on ehtinyt kulua kymmenisen vuotta. Hänen 12 vuoden takainen ennätyksensä ei sekään riittäisi tällä kaudella tilastojen kärkeen. Pitkämäki on varteenotettava mitaliehdokas MM-kisoissa, mutta pystyykö kukaan lyömään Saksan keihäshirmuja ja ottamaan paikan kärkikolmikosta? Keihäänheitto on sen verran arvaamaton laji, että kaikki on mahdollista. Kaikki voi kaatua jo karsinnassa. Suomi ei ole enää maailman keihäshuippu, mutta välillä ei vaadita kuin yksi onnistunut heitto, ja MM-kisoista voi putkahtaa yllätysvoittaja.

Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X