Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Marjaana
Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Esalainen

Kehu työkaveriasi – ei työtehon, vaan ilon takia

Kevättalvella toimiston astiakaapin oveen ilmestyi tyhjä A3-paperi. Sen yläreunassa oli vain kaksi sanaa: ”Kehu työkaveriasi”.

Monta päivää paperi pysyi tyhjänä, mutta sitten siihen ilmestyi yksi lause. Ja sitten toinen ja kolmaskin. Nyt tyhjää on enää lyhyehkö tila paperin alareunassa.

Seassa on muun muassa tällainen lause: ”Tämä lista piristää päivää!”

Vaikka monen päivät kuluvat nyt mökkilaiturilla tai grillin ääressä, toiset jatkavat työntekoa normaaliin tapaan. Lomailijoillekin parasta on, jos töihinpaluu ei ole aivan toivotonta tervanjuontia. Siihen auttaa, jos – pahoittelen trendisanaa – työhyvinvointi on kohdallaan.

Työhyvinvointi on iso kokonaisuus, jota sosiaali- ja terveysministeriön mukaan luovat esimerkiksi hyvä johtaminen, työilmapiiri ja työntekijöiden ammattitaito.

Työterveyslaitoksen sivuilla kerrotaan työhyvinvoinnista muun muassa näin: ”Tutkimusten mukaan työhyvinvoinnilla on merkittävä myönteinen yhteys yritysten tulosmittareihin kuten tuottavuuteen, voittoon, asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vähäisempään vaihtuvuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin.”

On mahtavaa, että työhyvinvoinnin merkitys on huomattu. Usein siitä puhutaan kuitenkin kummallisen etäisesti. Jo pelkkä työhyvinvointi-sana kalskahtaa byrokratialta, vaikka lopulta kyse on ihan käytännön asioista.

Joskus tuntuu myös, että työhyvinvointia kaupataan ajatuksella, että iloinen työntekijä tuottaa enemmän kuin kyllästynyt. Kuin työntekijä tai hyvinvointi olisi matemaattinen yhtälö, joka pitää ratkaista.

Sellaisesta yhtälöstä on harvan helppo löytää itseään. On vaikea kuvitella lähteä vaikkapa harrastamaan mielessä ainoastaan ajatus, että parannan tässä hyvinvointiani. Sen sijaan harrastamaan lähdetään, koska se tuottaa itselle iloa – joko sen hyvinvoinnin kautta tai muuten.

Sanotaan niinkin, ettei töissä tarvitse olla kivaa. Se on kuitenkin ihan mukava bonus, koska työpaikalla vietetään iso siivu elämästä.

Joka työssä on tärkeää, että perusasiat ovat kunnossa: työtä on turvallista tehdä ja asiat tuntuvat oikeudenmukaisilta. Mutta joka ihmiselle tärkeää on myös yhteenkuuluvuus ja arvonanto, se, että huomioidaan yksilönä.

Niinpä oikein hyvä työhyvinvoinnin ohjenuora olisikin, että olemme kaikki ihmisiä toisillemme.

Perusasioiden hoitamisen lisäksi se voi olla ihan yksinkertaista ilon tuomista: sitä, että joku muistaa nimi- tai syntymäpäiväsi, tuo karkkia tai kysyy viikonloppusuunnitelmista tai heittää vaikka ihan sivumennen jonkun kehun.

Ilosta tulee hyvä mieli kaikille.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X