Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Loma tekee hyvää myös pätkätyöläiselle

Suomalaisista suuri osa on lomalla juuri nyt, mikä ei varmaankaan yllätä ketään. Heinäkuuhan on meillä lomakuukausista suosituin ja erilaista loma-asiaa tuuttaa joka tuutista.

Ilmeisesti kaikki grillaavat, kirmaavat kesätapahtumasta toiseen ja nauttivat välillä hämärän hetkestä peilityynen järven rannalla, elleivät sitten lomaile ulkomailla, jolloin maisemat ovat vähän toisenlaiset.

Facebook ja Instagram välittävät lomailijoiden lomatunnelmia ja -kuvia ja mukavaltahan se näyttää. Tosin someen pannaan yleensä parhaat palat, ei sitä, kun onkin tylsää, kun lomasta huolimatta olo on alakuloinen tai kun pinna on poksahtamaisillaan liiasta yhdessäolosta.

Loma on luksusta, josta monet jäävät osattomiksi. Viime aikoina on nostettu esiin määräaikaisten työntekijöiden asema. Heille kertyy kyllä lomapäiviä, mutta ne yleensä maksetaan rahana ja jos seuraava työpätkä alkaa heti edellisen perään, eivät monet pysty pitämään lomaa lainkaan.

Pitkä työputki ei ole hyvä sen paremmin työntekijöiden kuin työnantajienkaan kannalta – virkeä työtekijä jaksaa tehdä töitä.

Ratkaisu ei ole ihan yksinkertainen. Kun tarvitaan kesäsijaisia, on hankalaa palkata sellaisia, jotka ovat osan kesää lomalla.

Ratkaistava olisi myös se, miten lomien rahoittaminen jaettaisiin, jos lomia olisi kertynyt usealla työnantajalla. On kuitenkin hyvä, että asiasta puhutaan, koska ongelma on yleinen.

Vietin ensimmäisen kerran palkallista lomaa 22-vuotiaana, kun olin nykyisellä työnantajallani ensimmäistä kertaa harjoittelijana. Lomaa taisi olla noin kolme viikkoa eikä minulla ole mitään muistikuvaa siitä, miten sen vietin.

Sen jälkeen menikin pitkään siten, että opiskelin talvet ja kesät olin töissä. Kesätienesteillä tuli jonkin kerran käytyä ulkomailla, mutta muuten lomat jäivät vähiin.

Varsinaisesta palkallisesta lomasta nautin seuraavan kerran 29-vuotiaana, kolmisen viikkoa. Seitsemän kesää ehti vierähtää muiden kesälomia paikatessa. Ehkä sen nuorena jaksoi, mutta työelämä on sen verran kiireistä, että edes parin viikon loma kerrallaan tekisi kaikille hyvää.

Asiantuntijat ovat jakaneet auliisti vinkkejä onnistuneeseen lomanviettoon. Erään lehden Millainen lomailija olet -testin mukaan olen ”Erinomainen lomailija”. Pääsen kokeilemaan tulosta elokuussa.

Tällainen lomailija ei kuulemma lataa lomaansa liian täyteen ohjelmaa, ei kiirehdi paikasta toiseen vaan uskaltaa nauttia myös jouten olosta.

Pysyviin tavoitteisiini kuulu se, että joudun jossakin vaiheessa miettimään, mikä viikonpäivä on. Silloin on päässyt irti viikkorytmistä, ja sen soisin muillekin.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X