Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Emmi
Skyten
emmi.skyten@ess.fi

Esalainen

Suomessakin pitäisi nostaa metakka lääppimisestä

Uutinen ruotsalaisen Bråvalla-festivaalin lopetuspäätöksestä muutama viikko sitten festivaalilla tapahtuneiden raiskausten ja seksuaalisten ahdisteluiden takia oli niin iso, että se kantautui Suomeenkin. Jo viime vuonna Ruotsissa kohuttiin siitä, kuinka ilmoitukset seksuaalisista ahdisteluista festivaaleilla olivat yhdessä vuodessa kymmenkertaistuneet. Ruotsissa raivotaan ja päivitellään, miten on mahdollista, että tällaista tapahtuu vielä vuonna 2017.

Ruotsalaisilla festivaaleilla seksuaalirikoksiin suhtaudutaankin entistä vakavammin, minkä vuoksi festivaaleilla kiertää esimerkiksi vapaaehtoisia yövahteja, ja niillä käytetään valvontakameroita ja kylttejä. Poliisi haluaa, että kaikista ahdistelutapauksista tehdään ilmoitus.

Bråvallan jälkeen myös suomalainen media selvitti, onko seksuaalinen häirintä ongelma suomalaisilla festivaaleilla. Tilastoissa ilmoituspiikkejä ei näkynyt. Helsingin Sanomien haastattelema Vantaan Rockfestin ja Weekendin tiedottaja Tomi Lindholm piti seksuaalista häirintää suomalaisilla festivaaleilla harvinaisena (HS 5.7.). Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kehui suomalaista festivaalikulttuuria, jossa kaverista pidetään huolta. Hän piti Ruotsin tapahtumia pöyristyttävinä varsinkin, jos ne kertovat laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä (Yle 5.7.).

Seksuaalirikosten ilmoitusten määrän kasvu Ruotsissa ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan johdu siitä, että rikoksia tapahtuisi enemmän. Se johtuu siitä, että esimerkiksi seksuaalinen ahdistelu on aikaisempaa enemmän esillä. Kun ilmiöstä puhutaan, ei ole ihme, että ilmoituksia myös tehdään enemmän.

En jaksa uskoa, että Suomessa lääpitään tai kouritaan vähemmän kuin Ruotsissa. Ainakin baareissa se on hyvin tavallista. Raivostuttavinta on, ettei moni tunnu ymmärtävän, ettei ole ok vaikkapa pitää kättä toisen takapuolella ilman lupaa. Ei, vaikka siitä huomauttaisi.

Festivaalinjärjestäjien on tietysti vaikea herätä ja puuttua ahdisteluun, jos tapauksista ei ilmoiteta. Suomessa seksuaalinen ahdistelu on ollut rikoslaissa vasta muutaman vuoden. Esimerkiksi takapuolen lääppimisestä, rintojen koskettelusta, käden laittamisesta reidelle tai suutelemiseen pakottamisesta voi saada sakkoja. Viime vuonna julkisella paikalla tapahtuneista ahdisteluista tehtiin 334 ilmoitusta. Tuskinpa luvussa ovat kaikki Suomen lääppimistapaukset.

Suomessakin tarvittaisiin samanlaisia raivosta kihiseviä kannanottoja ahdistelusta kuin Ruotsissa. Ehkä sitten kaikki ymmärtäisivät, että ahdistelu on vallankäyttöä, toisen itsemääräämisoikeuteen puuttumista ja yhteiskunnallinen ongelma, johon pitää puuttua.

Emmi Skyten
emmi.skyten@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X