Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

Pankit ja finanssiala elävät menneisyydessä – oman kodin osto on tehty kumman vaikeaksi

Kun se oikea tulee vastaan, ei ole aikaa aikailla. Päätös pitää tehdä nopeasti, ettei joku muu vie herkkua käsistä. Näin se on myös asuntojen kanssa – kun kolahtaa kunnolla heti ensimmäisellä näytöllä, on toimittava nopeasti. Siispä äkkiä pankkiin!

Kuluttaja voi kuulemma kilpailuttaa pankit asuntolainaa ottaessaan, mutta tuoreen kokemukseni perusteella tilanne on toisinpäin. Pankki arvioi, kuinka suuri riski potentiaalinen asiakas on, ja päätös oman kodin hankinnasta ei ole asiakkaan vaan pankin.

Viime heinäkuussa käyttöön otettu lainakatto tarkoittaa sitä, että asunnon ostajalla pitää olla vähintään 5–10 prosenttia asunnon hinnasta säästettynä tai vakuuksia, kuten omaisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa usein vanhempien omaisuutta. Lainakatto istuu todella huonosti nykymaailmaan, jossa puolisot vaihtuvat entisaikoja useammin ja työpaikat vielä useam­min. Tilastokeskuksen mukaan osa-aikatyötä teki viime vuonna 399 000 henkeä ja määräaikaisia työntekijöitä oli 333 000. Säästäpä siinä asuntoa, kun ei ole mitään tietoa jatkuvuudesta.

Kilpailutimme avomieheni ­kanssa asuntolainamme usean pankin kanssa. Puolet valitsemistamme pankeista hylkäsivät hakemuksemme sen takia, että avomieheni on määräaikainen työntekijä. Ei auttanut, vaikka vakuudet olivat kunnossa ja minulla vakituinen työpaikka. Ylipäätään pankkien vertailu oli vaikeaa – jos pankki lupasikin alhaisen lainamarginaalin, tuli toisaalla vastaan korkea lyhennyserä, joka olisi pitänyt suojata maksullisella korkokatolla ja lainaturvalla. Jos toinen pankki lupasi matalamman ja kiinteän lainanlyhennyserän, pankilla oli korkeampi marginaali ja kalliit palvelumaksut.

Loppujen lopuksi otimme lainan pankista, joka pystyi palvelemaan meitä nopeimmin, vaikka se ei ollut välttämättä edullisin valinta. Tämä pankki ei myöskään takertunut avomieheni työsopimukseen, vaan yleinen maksukykymme oli ratkaisevampi tekijä.

Vuokralla asuminen on maailmalla paljon hyväksytympää kuin Suomessa. Itse en piittaa siitä, mitä muut ajattelevat, mutta emme kerta kaikkiaan löytäneet Lahden vuokramarkkinoilta hinnaltaan ja varustetasoltaan sopivaa asuntoa. Monet vuokra-asunnot on päästetty huonoon kuntoon, koska ”siellähän asutaan vain vuokralla”. Omituista, sillä tasokas vuokra-asunto houkuttaa pysymäänkin vuokralla.

Hinnallakaan ei kilpailla. Esimerkiksi saunallisten kolmioiden vuokra kipuaa nopeasti niin huimaksi, että on taloudellisesti järkevämpää ostaa oma asunto. Ostimme asunnon siitä huolimatta, että julkisuudessa suomalaisia pelotellaan velkaantumisella, korkojen nousulla ja asuntojen hintakuplan puhkeamisella.

Yli 70 prosenttia suomalaisista asuu omistusasunnossa. Jos tämä ratkaisu syöksisi automaattisesti perhekunnan taloudelliseen perikatoon, luku olisi paljon pienempi. Asuntomarkkinoille pitäisi saada lisää kiihkotonta tietoa, monipuolisempi vuokra-asuntotarjonta ja tässä päivässä kiinni oleva lainsäädäntö. Näin ihmisillä olisi enemmän todellisia vaihtoehtoja kotia valitessaan.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X