Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Aleksi
Sammalisto
@sammalisto aleksi.sammalisto@ess.fi

Esalainen

Läsnäolevasti keskustellen

Kuuntele, puhu, huomioi, älä tulkitse ja ole rehellinen. Näistä palasista muodostuu hyvä kohtaaminen ja antoisa keskustelu.

Radiokollegani Ossi Arvela kirjoitti omassa Esalaisessaan (15.6.) kesätyöntekijöistä, uuden oppimisen haasteista sekä kannustavien sanojen merkityksestä: ”Ystävällisillä sanoilla on kesätyöläiselle iso merkitys työpäivän, kesän tai ehkä jopa koko loppuelämän kannalta.”

Ystävällisillä, kannustavilla, rakentavan kriittisillä ja erityisesti läsnä olevan keskustelun myötä annetuilla viesteillä on suuri merkitys meille kaikille niin työyhteisössä kuin myös vapaa-ajalla.

Keskustelu ja yhteinen kanssakäyminen on palkitsevinta, jos molemmat osapuolet saavat siitä jotakin. Hedelmällinen vuoropuhelu syntyy läsnäololla. Molemmat osapuolet muodostavat tahoillaan kuvan siitä, onko toinen aidosti kiinnostunut kuuntelemaan ja evästämään sinua.

Työelämän hektiset tilanteet, oma vireystila ja ennakkokäsitykset toisesta henkilöstä saattavat vaikeuttaa läsnä olevan kanssakäymisen syntymistä.

Ystäväpiirissä olemme tunnistaneet henkilöt, joiden kanssa keskustelu soljuu ilman estoja ja joihin pystymme luottamaan. Päätämme itse, miten paljon annamme itsestämme ja kuinka paljon haluamme ottaa vastaan.

Tuntemattoman henkilön kanssa antaminen ja ottaminen saattaa olla aluksi haastavaa. Tämän huomasin toukokuussa kuukauden mittaisella Aasian reppureissullani.

Kiertelin yksikseni Siaminlahden saaria ja jouduin, tai jälkeenpäin ajateltuna pikemminkin sain, tehdä tuttavuutta uusien ihmisten kanssa. Saatoin kysyä paikallisilta vinkkejä selviytyäkseni kohteesta seuraavaan. Seuraavassa hetkessä olin ohjeistamassa sukeltajapariani happipullon kiinnittämisessä tasapainoliiviin. Kaikki tämä tankeroa lontoota murjoen.

Eräänä pilvisenä päivänä olin kiertelemässä lähes tyhjällä basaarikadulla, kunnes rankka sadekuuro yllätti minut ja tuotteitaan esille laittaneet kauppiaat. Menin pitämään sadetta erään iäkkäämmän naismyyjän puotiin. Kysyin naiselta, oliko hänellä vapaapäiviä hiljaisemman turistisesongin aikana.

Myyjätär kertoi, että ainoana työntekijänä hänellä ei ollut mahdollisuutta sulkea kauppaansa edes juhlapyhinä. Kaksilapsiselle perheelle piti hankkia elantoa joka päivä. Tulin tarinasta aidosti surulliseksi.

Ilo kipusi kuitenkin nopeasti mieleeni, kun kauppias uteli vilpittömästi omasta ammatistani ja siitä, miten olin alunperin kiinnostunut urheilusta. Sateen tauottua ostin häneltä vielä t-paidan ja shortsit ilman tinkaamista.

Hotellille päästyäni olin yllättäneestä sadekuurosta huolimatta yltä päältä kuiva. Samalla olin myös täynnä intoa, koska olin saanut kuulla mielenkiintoisia tarinoita vieraalta ihmiseltä sekä jakaa omia itselleni tärkeitä asioita hänelle. Läsnäolevasti.

Tätä pitää saada lisää. Siihen ei vaadita kuin ripaus rohkeutta ja kyky elää hetkessä. Itse asiassa tuohan on aika paljon vaadittu tänä päivänä.

Keskiviikkona aion suunnata Lahden torin kuukausimarkkinoille ja kokeilla onnistunko jälleen. Toivottavasti sataa.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi