Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Esalainen

Onko Sininen tulevaisuus uusi vaihtoehto?

Perussuomalaisista puheenjohtajavaalin ja hallituskriisin aikana joukkopaenneesta porukasta syntynyt Uusi vaihtoehto -ryhmä on perustanut uuden yhdistyksen, josta on myöhemmin tulossa myös puolue. Uusi yhdistys sai maanantaina itselleen myös nimen, joka on Sininen tulevaisuus. Uuden puolueen kannattajakorttien kerääminen on aloitettu ja yhdistys vietiin maanantaiaamuna Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Yhdistyksen puheenjohtaja Sampo Terho kuvaili Sinistä tulevaisuutta ”ilon ja toivon liikkeeksi”, jonka nimi kuvastaa ”vakautta, rauhaa, isänmaallisuutta, tuloksellisuutta ja uudistusmielisyyttä”.

Yhdistyksen, tuotteen, brändin tai yrityksen nimeäminen on aina kinkkistä. Virallisesti esimerkiksi yhdistyksen nimen tulee erottua riittävästi muista yhdistyksistä, se ei saa olla harhaanjohtava eikä hyvän maun vastainen. Ideaalitilanteessa uusi nimi on ytimekäs, helppo ja mieleenpainuva.

Periaatteessa Sininen tulevaisuus kattaa kaikki ehdot, mutta ei nimiryhmän työ tällä kertaa aivan putkeenkaan mennyt. Sinisestä tulevaisuudesta syntyy ainakin mielikuvia, ja niistähän sosiaalinen media repi välittömästi kaiken irti. Kenelle mieleen tulevat smurffit, kenelle erektiolääkkeet. Joku hamuaa suklaata, jollekin taas maistuisi nyt lahtelaisillekin niin kovin rakas sininen olut.

Kaikkein hauskinta on kuitenkin se, että uuden yhdistyksen nimestä syntyy vahva mielikuva Euroopan unioniin, ja ”sininen tulevaisuus” voisi helposti olla EU:n tunnuslause nykyisen ”moninaisuudessaan yhtenäinen” sijaan. EU:n lippu on sininen samoin kuin asumaan ja työskentelemään jonkin jäsenvaltion alueella oikeuttava oleskelulupa, niin kutsuttu sininen kortti. Lisäksi EU:lla on käytössään sinisen kasvun strategia ja rekisterikilvet, joissa on sininen kenttä kultaisin tähdin. Sininen on ylipäätään EU:n väri.

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän ensimmäisen varapuheenjohtajan Tiina Elovaaran mukaan Sininen tulevaisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia eikä tule hyväksymään minkäänlaista ihmisvastaisuutta, mikä kuulostaa hienolta. Samalla tavalla ihmisoikeudet ja perusoikeudet kuuluvat vapauden sekä demokratian kanssa myös Euroopan unionin perusperiaatteisiin.

Ryhmän tiedotteen mukaan puolueen nimi on ruotsiksi suora käännös Blå framtiden ja englanniksi Blue reform eli sininen uudistus. Mikäli nimi olisi suora käännös myös englanniksi, sen tulisi olla Blue future. Tämä puolestaan viittaisi kaikkeen muuhun kuin valoisaan tulevaisuuteen. Ruotsin kieliopin mukaan Sininen tulevaisuus taas on oikeinkirjoitettuna joko Blå framtid tai Den Blåa framtiden.

Sillä lailla.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi