Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Marjaana
Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Esalainen

Koe juhannus(TM)!

Kai jo tiedät, mitä aiot juhannuksena tehdä?

Juhannussuunnitelmat ovat nyt työpaikkojen kahvihuonekeskustelujen vakioaihe. Muutaman päivän kuluttua lähes koko Suomi pakkaa jälleen kerran kimpsut ja kampsut, lapset ja mummot autoihin, busseihin ja juniin, ja suuntaa maalle.

Jo maalla asuvat taas siivoavat pikapikaa ikkunat, lattiat, kaapit ja komerot, vaihtavat kesäverhot ja -pöytäliinat ja kaivavat lautasliinat esiin vieraita varten.

Jos Alkossa ei ole vielä käyty, on ainakin alettu alitajuisesti laskeskella, mitä ja kuinka paljon sieltä hankitaan. Junaliput on hankittu tai mietitty, miten pahimpan ruuhkaan jämähtäminen tänä vuonna vältettäisiin.

Se, miten juhannuksen kuuluisi mennä, on kirjoitettu meihin niin voimakkaana, että sitä vastaan pullikoimiselle on olemassa ihan erillinen sana: kaupunkijuhannus. Sitä moni käyttää hieman varoen: ”Ajateltiin pitää ihan vaan kaupunkijuhannus tänä vuonna.”

Kesän ainoa pitkä viikonloppu yhdistettynä valoisaan yöhön tuo meissä esiin yhtä aikaa riehakkaat juhlijat ja juhannustaikoihin ihan vähän uskovat runotytöt ja -pojat. Runosuoni alkaa virrata viimeistään siinä vaiheessa, kun on korkattu muutama Alkosta kovalla vaivalla jonotettu juoma.

Onhan Suomen juhannus kaunis ja taianomainen: yötöntä yötä, kokkoja, taikoja, saunaa, yhdessäoloa. Täytyykin ihmetellä, miten juhannusta ei ole vielä brändätty kansainvälisiä turisteja varten. Suomeen juhannuksena eksyvät matkailijat saavat lähinnä ihmetellä, miksei missään ole ketään.

Mutta ei hätää! Voin tarjota konsultointiapua ihan ilmaiseksi. Suomi-brändityöryhmä hoi, nyt kuulolle, tässä tulee Juhannus(TM)!

”Etsitkö keskikesän taikaa ja unohtumatonta kokemusta eksoottisessa ympäristössä? Tule viettämään Juhannusta(TM)!

Suomalaiset ovat viettäneet keskikesän juhlaa satojen vuosien ajan. Juhannuksena pääset tutustumaan autenttiseen, elävään suomalaiseen perinteeseen.

Koe juhannuksen jännittävä valmistelukausi: juhlajuomiasi hankkiessasi törmäät kymmeniin, ehkä jopa satoihin paikallisiin, jotka neuvovat sinulle, mitä juhlaa viettäessäsi tarvitset. Lisäksi voit hankkia kaikki juomasi helposti yhdestä ja samasta paikasta, Alkosta (lausutaan ”all-kow”).”

”Juhannuksena matkustat pois kiireisistä kaupungeista maaseudun ennenkokemattomaan rauhaan. Koet ennennäkemätöntä yhteisöllisyyden tunnetta muiden samaa päämäärää etsivien matkailijoiden kanssa. Huomaat, kuinka olet osa yhtä suurta ilmiötä, kuin lintujen muuttoa tai savannien eläinten vaellusta.

Kauniina juhannusyönä voit katsella usvaan peittyviä peltoja, etsiä erivärisiä kukkia ja kokeilla suomalaista taikaperinnettä: hyttysten tappamista. Läiski itseäsi eri puolille kehoa ja kiroile mahdolllisimman äänekkäästi, ja huomaat, kuinka ihollesi muodostuvat punaiset paukurat suorastaan kertovat kesän taiasta.

Jos sunnuntaina heräät armottomaan päänsärkyyn, ei hätää: krapula eli kohmelo on myös osa juhannuskokemusta.”

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X