Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Esalainen

Vihreät päätti puheenjohtajavalinnallaan katsoa oikeasti kaikkialle Suomeen

Jyväskyläläisen Touko Aallon valinta vihreiden puheenjohtajaksi on signaali siitä, että puolue haluaa määrätietoisesti tavoitella suuren – jopa suurimman – puolueen asemaa.

Suurimmaksi puolueeksi yltääkseen vihreiden on pakko ravistella irti ylimielisestä, Helsinki-keskeisestä maineestaan. Suurimmaksi eduskuntapuolueeksi ei nousta pelkästään suurten kaupunkien hyvillä tuloksilla. Siksi puolueväki valitsi puheenjohtajakseen Aallon.

 

Lopulta melko selkeän voiton päähaastajastaan Emma Karista ottanut Aalto on pyrkinyt profiloitumaan koko Suomen poliitikkona. Se on ollut luonnollisesti helpompaa hänelle kuin helsinkiläiselle Emma Karille. Nyt Aallolla on puheiden lunastamisen aika.

Näyttöjä Aallolta tuloksen tekemisestä riittää, sillä hän nosti käytännössä omin voimin vihreät Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Temppu oli historiallinen, koska aiemmin vihreät ei ole ollut kuntavaalien suurin puolue missään Suomen kunnassa.

Uudella puheenjohtajalla on valtavat paineet harteillaan. Huippusuositun Ville Niinistön johdolla puolue on harpannut aivan suurten puolueiden tuntumaan. Demarit Antti Rinteen johdolla joutuvat jo pälyilemään olkiensa yli.

Emma Karin kohtaloksi puheenjohtajavaalissa koitui niin ikään helsinkiläisen Maria Ohisalon ehdokkuus.

Köyhyystutkijana ja puolueen varapuheenjohtajana tutuksi tulleen Ohisalon yllättävänkin suuri suosio söi Karin mahdollisuudet lopullisesti. Puoluekokouksen käytäväpuheissa toistui myös jälleen se toteamus, että Karilla on puolueessa suuri määrä fanaattisia kannattajia, mutta toisaalta merkittävä vastustajien joukko.

Mukavaksi ja helposti lähestyttäväksi mieheksi usein kutsuttu Aalto onnistuu varmasti yhdistämään puolueen paremmin kuin mielipiteitä jakava Kari olisi pystynyt.

Aalto kampanjoi puheenjohtajakisassa viisaasti. Talous- ja sote-asioihin poliitikkona perehtynyt Aalto vakuutti puheenjohtajakiertueella vihreiden jäseniä asiaosaamisellaan, maltillisella esiintymisellään sekä rentoudellaan. Pääkilpakumppani, usein turhankin teatraalisesti esiintyvä Kari joukkoineen kenties yritti liikaa.

Kun vastaehdokas Kari on keskittynyt kauhistelemaan hallituksen toimia, on Touko Aalto kauhistellut vähemmän ja tarjonnut omia vaihtoehtojaan enemmän. Vihreiden kenttäväki valitsi tekijän ja puhujan, ei pelkkää puhujaa.

Monet vihreät kokivat, että kuusi vuotta puhetta johtaneen Niinistön seuraajaksi on valittava nainen. Aalto ei provosoitunut sukupuolikysymyksestä missään vaiheessa puheenjohtajakampanjaa. Lopulta sukupuolikysymyksestä numeron tehneet vihreät jäivät jäsenäänestyksessä selkeään vähemmistöön.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X