Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Seuraavaksi tärisee maakuntavaaleissa - kuinka paljon paikoja perussuomalaisille jää?

Tiistainen politiikan maanjäristys oli niin massiivinen, että jälkijäristyksiä koetaan vielä monta. Seuraavaksi perussuomalaisten perustuksiin tulee halkeamia tammikuussa, jolloin ollaan yhä aikeissa käydä maakuntavaalit.

Jo toisen kerran kahden vuoden sisällä persujen kannatus puoliintuu. Tämä näkyy radikaalisti myös Päijät-Hämeessä.

Viime eduskuntavaaleissa hopealle yltänyt puolue oli kevään kuntavaaleissa vasta viidenneksi suurin. Tiistain repeämisen vuoksi sijoitus valahtaa entisestään. Selvää kaavaa ei vaalimatematiikassa ole, mutta yritänpä silti räknätä.

Kuntavaalien tuloksella perussuomalaiset saisivat maakuntavaaleissa Päijät-Hämeessä kahdeksan paikkaa 69:stä. Toki vaalipiirit ja ehdokkaat ovat erit, mutta ei mennä nyt siihen.

Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa kolmannes perussuomalaisia äänestäneistä piti soinilaisten irtautumista hyvänä asiana. He tuskin äänestävät persuja. Demarit, keskusta ja nukkuvien puolue saavat osansa.

Ehkä neljä kymmenestä perussuomalaisäänestä löytää uuden kodin tai jää kodittomaksi.

Veikkaan siis, että maakuntavaalien laskennallinen kahdeksan paikkaa kutistuu viideksi. Se on vain seitsemän prosenttia maakuntavaltuuston paikoista.

En jää suremaan. Tuo uusi ruotsidemokraattien kaltainen porukka ei ehkä ole pätevin tekemään linjauksia sosiaali- ja terveysasioista. Luultavasti hekin haluavat keskittyä maahanmuuttoon.

 

Entä miten käy Uusi vaihtoehto -porukan? Vielä huonommin.

Timo Soinin porukalta katosi puolue alta. Samalla hävisivät kampanjarahat ja -koneisto, eikä uusia taideta saada ennen eduskuntavaaleja 2019.

Periaatteessa soinilaiset voivat perustaa maakuntavaaleihin omia ryhmiään, mutta niiden ehdokasmäärät ovat jäämässä minimaalisiksi. Päijät-Hämeessä toistaiseksi vain Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään siirtynyt Anne Louhelainen on jättänyt perussuomalaisten valtuustoryhmän. Moni odottaa soinilaisten uutta puoluetta.

Louhelainen ja työministeri Jari Lindström ehtivät jo uumoilla, että tiistain temppu saattaa tietää heidän poliittisen uransa loppua.

 

Lindström ja neljä muuta ministeriä putoavat kuitenkin jaloilleen. Hallituskokemus on työmarkkinoilla niin suuri valtti, että ottajia varmasti piisaa.

Se lämmittänee esimerkiksi eurooppaministerinä jatkavaa Sampo Terhoa, jonka uskottavuus makaa pieninä murusina eduskunnan lattialla.

EU-kriittinen Terho joutuu nyt edistämään unionin puolustusintegraatiota. Hän itse on puolustuskyvytön äänestäjäkatoaan kohtaan.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X