Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Perussuomalaisista tuli muukalaisten hautausmaa

”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä. Kolmellakymmenellä hopearahalla, jotka kavaltaja sai, ostettiin savenvalajan pelto muukalaisten hautausmaaksi.”

”Pidän loikkareita luusereina. Siksi ajoin läpi seteliselkärankaisten rappiopykälän kumoamisen.”

Näin ulkoministeri Timo Soini kirjoitti vielä pari viikkoa sitten blogiinsa. Aiheena oli Lännen median tekemä uutinen, jossa ennakoitiin perussuomalaisten hajoavan, jos Jussi Halla-aho valitaan puolueen puheenjohtajaksi.

Viime lauantaina perussuomalaiset huusivat Halla-ahon puheenjohtajakseen ylivoimaisella äänivyöryllä. Kolmantena päivänä sen jälkeen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä tuli se savenvalajan pelto, kun Soini ja parikymmentä muuta kansanedustajaa jättivät ryhmän.

Setelit jäivät, mutta selkäranka pysyi, loikkarit ilmoittivat tiedotustilaisuudessaan. Tämä tarkoittaa, että perussuomalaisten saama puoluetuki riippuu kansanedustajien määrästä. Vaikka yli puolet edustajista nyt jättää ryhmän, puoluetuki jää kokonaisuudessaan vanhoille perussuomalaisille eikä loikkareiden Uusi vaihtoehto -ryhmä saa mitään.

Käytännössä näyttää kuitenkin siltä, että Soini kiertää ajamaansa lakimuutosta. Perussuomalaisten omaisuus on säätiöity ja tiukasti loikanneen ryhmän käsissä.

Timo Soini on aiemminkin pyörtänyt sanansa, mutta blogikirjoitus oli varmasti jonkinlainen maailmanennätys. Vaikka kaikki uuteen ryhmään lähteneet kansanedustajat eivät tienneetkään suunnitelmista ennen puoluekokouksen lopputulosta, ajokaavio on ollut valmis pitkään.

Todennäköisesti pelkkä Jussi Halla-ahon valinta puolueen puheenjohtajaksi ei olisi yksinään saanut ryhmää hajoamaan. Ratkaisevampaa oli tapa jolla puoluekokousväki nöyryytti soinilaisia äänestämällä koko puheenjohtajiston täyteen nuivia ehdokkaita. Puoluejohtoon ei jäänyt yhtään Soinin perinteen jatkajaa – arvaamattomuutta sitäkin enemmän.

Ja vaikka Juha Sipilä (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.) julistivat maanantaina hallituksen kaatumisen johtuneen arvoista eikä ihmisistä, ihmisilläkin oli väliä.

Tilanne on hämmentävä.

Hallituspuolue hajoaa. Pääministeri Sipilän mukaan perussuomalaisista eronneet ministerit voivat jatkaa oman ryhmänsä nimiin ilman, että hallitus välissä eroaa. Osa oikeusoppineista on eri mieltä. Kukaan ei tiedä sitäkään, minkälainen kannatus Uusi vaihtoehto -ryhmällä vaaleissa olisi.

Hallituksen toimia valvoo Suomessa oikeuskansleri. Häneltä ei valitettavasti voi kysyä kantaa, koska eläköityneen Jaakko Jonkan tilalle valittu uusi oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ole vielä aloittanut virassaan.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X