Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Perussuomalaisten eliitti sai sitä mitä tilasi

Kaiken piti olla Jussi Halla-ahoa vastaan.

Ennen lauantaista puheenjohtajavaalia oli kohistu siitä, miten kaikki halukkaat eivät olleet päässeet perussuomalaisten jäseniksi ja siten äänestämään Halla-ahoa puolueen johtoon. Halla-aholaisten mielestä jopa kokouskaupunki Jyväskylän vähät hotellihuoneet olivat menneet Halla-ahon vastustajille. Lisäksi hallituskumppaneista etenkin kokoomuslaiset varoittivat Halla-ahon vallinnasta seuraavan tulva, koleraepidemia tai ainakin hallituskriisi.

Kaiken päälle koko perussuomalaisten puolue-eliitti oli asemoitunut kulttuuriministeri Sampo Terhon tai ainakin jonkun muun kuin Halla-ahon kannattajaksi. Väistyvä puheenjohtaja Timo Soini ei sentään vastustanut Halla-ahoa suoraan. Soini sanoi, että hänellä on vaalissa vain yksi ääni mutta tarvittaessa se voi olla kuuluvakin.

Jyväskylässä puoluekokousväki kuuli sen äänen. Soini puhui pitkään ja hartaasti jokaiselle ihmiselle kuuluvasta jakamattomasta arvosta tavalla, jota on häneltä totuttu kuulemaan vain abortista puhuttaessa. Hän muistutti miten perussuomalaiset on inhimillinen puolue ja miten pienviljelijän on osattava riittävästi erilaisia taitoja eikä kaikki saa olla yhden kortin varassa. Kaikki selviä Halla-ahoa vastaan annettuja äänestysohjeita.

Vaalissa tällä ei ollut väliä. Jos jotain, puoluekokousväki tuntui kavahtavan ylhäältä annettua ohjausta, kabinettiherrojen metkuja.

Halla-ahon suosio paljastui heti kokouspaikalla. Toinen ennakkosuosikki Sampo Terho jakoi kannattajilleen rintamerkkejä, joita kuitenkin näkyi vain harvakseltaan kokousväen rintapielissä. Esittelypuheensa jälkeen Halla-aho sai huomattavasti Terhoa suuremmat suosionosoitukset, jopa suuremmat kuin Soinin jäähyväispuhe.

Jussi Halla-ahon olemuksesta suosiota oli hankala päätellä. Hän pysyi loppuun saakka tavoilleen uskollisena. Kokouspaikalla nähtiin varautunut, hiljainen ja jopa syrjäänvetäytyvä puheenjohtaja. Äänestystuloksen julistaminen ei näyttänyt heruttavan ylivoimaiselta voittajalta edes hymyä.

Halla-aho nousi puheenjohtajaksi samalla tavalla kuin hän nousi politiikkaan - kulmikkaiden mielipiteidensä, kirjoitustensa ja fanaattisten kannattajien siivittämänä.

Halla-aholaiset laittoivat Jyväskylässä puoluejohdon niin uusiksi, että voi sanoa koko puolueen muuttuneen toiseksi.

Kyse ei ole siitä, että maahanmuuttokriittiset olisivat kaapanneet soinilaisten puolueen. Puoluekokouksessa saivat äänestää kaikki perussuomalaisten jäsenet. He vain eivät olleet sellaisia kuin Timo Soini ja muu perinteinen persuvalta olisi halunnut.

Sitä saa mitä tilaa.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X