Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ira
Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Esalainen

Enää ei ole aikaa viivytellä, luontoon on hyvä palata

Maailmalla vietettiin maanantaina ympäristöpäivää. Tämän vuoden teemana on ihmisten ja luonnon uudelleen yhdistäminen. Ympäristön ja ihmisten suhde ei ole enää samanlainen kuin ennen, minkä takia luontoon on hyvä palata. Se on yksi arvokkaimmista asioista, joita meillä on.

Viime viikolla presidentti Donald Trump kertoi Yhdysvaltojen irrottautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta, jonka eteen oli käyty parikymmentä vuotta ilmastoneuvotteluja. Trumpin ratkaisu oli yksi naula maapallon arkkuun. Kauan valmisteltuun sopimukseen tuli huomattava särö.

Ilmastonmuutos herättää monessa ihmisessä optimistin tai pessimistin. Tärkeintä on, että kukaan ei ummista silmiään. Trumpin ilmoitus närkästytti suurimman osan amerikkalaisista. Helsingin Sanomat (5.6.) uutisoi mielipidekyselystä, jonka mukaan 59 prosenttia amerikkalaisista vastusti ilmastosopimuksesta jättäytymistä.

Viime viikon synkkään ilmoitukseen sopii ajankohtaisesti Leonardo DiCaprion tuottama dokumentti Before the Flood. Näyttelijänä tunnettu YK:n rauhanlähettiläs tapaa Yhdysvaltain silloisen presidentin Barack Obaman ja esittää hänelle kysymyksen.

– Jos seuraajasi ei usko ilmastonmuutoksen tieteeseen, pystyvätkö he purkamaan kaiken, mitä olet saanut aikaan?

Palataan vastaukseen kohta. DiCaprio kertoo dokumentissa olevansa pessimistinen maapallon tulevaisuudesta. Hän haluaa silti tehdä töitä ilmaston lämpenemisen lopettamiseksi ja saada selville, mitä keinoja meillä on. Enää ei riitä, että vaihdetaan hehkulamput energiaa säästäviin lamppuihin.

On kunnioitettavaa, että DiCaprio käyttää näkyvyyttään ympäristöasioiden ajamiseen, kuten hän teki Oscar-puheessaan viime vuonna.

– Ilmastonmuutos on todellinen, ja se tapahtuu parhaillaan. Kyseessä on kiireellisin uhka lajiamme kohtaan, ja meidän on puututtava siihen yhdessä ja lopetettava vitkastelu.

Ei enää viivyttelyä tai välttelyä, vaan sitoutumista ja sopimusten pitämistä. DiCaprio kertoo dokumentissa, että kun hän yrittää keskustella ilmastonmuutoksesta, ihmisiä ei kiinnosta. Varsin huolestuttavaa, kun tulvat ja kuivuus vavisuttavat maailmaa ja fossiilisten polttoaineiden saamiseksi käytetään äärimmäisiä keinoja, kuten öljyhiekkaa. Tyynellämerellä saaret uhkaavat jäädä veden alle, ja Grönlannin jääpinta voi sulaa kokonaan. Mutta nämä kaikki me jo tiesimme.

Ai niin, palataan Obaman vas-taukseen.

– Jos valtaan tulisi joku, joka vastustaa ilmastotiedettä, todellisuus iskee kasvoille, jos sitä ei ota huomioon. Kansalaiset alkavat ymmärtää tiedettä.

On äärimmäisen surullista, että maailman toiseksi saastuttavin maa ei ole mukana ilmastotalkoissa. Tästä on samaa mieltä myös 59 prosenttia amerikkalaisista. Maailman johtavan valtion tulee näyttää, mihin se pystyy taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Nyt näin ei ole, vaikka enemmistö sitä tahtoo ja ympäristö vaatii.

Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X