Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Keskustelu Kisapuistosta ollut häpeällistä, tuloksena pian lahoava jalkapallomuseo

Lahti on urheilukaupunki. Urheilu liikuttaa suuria yleisömassoja ja tapahtumilla saavutetaan merkittävää näkyvyyttä. Tästä dynaamisen kaupungin imagosta kannattaa jatkossakin pitää tiukasti kiinni.

Viimeaikainen keskustelu Kisapuistosta on häpeällistä. Kisapuiston jalkapallokentälle on asennettu valot, uusittu aurinkokatsomo ja kohta myös keinonurmi. Harjoituskentäksi uudistuva Kisari on ensiluokkainen. Veikkausliigan olosuhdevaatimuksia Kisari ei enää täytä. Pääkatsomo, oheispalvelut ja sosiaaliset tilat eivät ole edes nelosdivaritasoa.

Tämän päivän kuluttaja osaa vaatia. On absurdia kuvitella, että jalkapallomatsit itsessään keräisivät yleisöä minkä tahansa kaatopaikan reunalle. Kuluttajilla on kokemusta laadukkaasti tuotetuista tapahtumista laadukkaissa olosuhteissa.

Pelicansin nousun taustalla on ensiluokkaiset puitteet. Hiljattain uusittu jäähalli ravintoloineen ja oheispalveluineen on edesauttanut Pelicansia toiminnan kehittämisessä. Kiekkoväki ei saanut veronmaksajilta halliremonttia lahjaksi. He maksavat remonttia takaisin korotettuina vuokrina. Näin sen tuleekin olla.

Kaupungin ei tule myöskään kustantaa jalkapallostadionia, missä FC Lahti voi harjoittaa bisnestä. Kaupungin tulee kuitenkin mahdollistaa sellaiset puitteet, joissa FC Lahti voi pelata pääsarjassa sekä tuottaa ensiluokkaisia nykyaikaisia palveluita. Kyllä lahtelainen jalkapalloväki on valmis ottamaan taloudellisen riskin ja kantamaan oman osansa kustannuksista, mikäli se heille suodaan.

Kisapuistoon on reilun vuoden aikana piirretty kolme suunnitelmaa. Urheiluhalliyhdistys heitti pöytään ns. elinkaarimallin kyljessään noin 5–7 miljoonan hintalappu. Tämä esitys pysähtyi kaupungintalon tuulikaappiin. Tilakeskus halusi tehdä oman mallin. Syntyi lähes samanlainen suunnitelma, mutta kustannukset pompsahtivat yllättäen lähes 12 miljoonaan.

Viimeisin veto on lahtelaisen arkkitehtiopiskelija Atte Mattilan luomus. Siinä on katettu pääkatsomo sekä päätykatsomo tenniskenttien puoleisessa päädyssä. Lisäksi pääkatsomon takapuolelle tulisi pesäpallokatsomo. Se olisikin ainutlaatuinen innovaatio Suomessa. Suomalaisten pesäpallostadionien katsomot ovat kotipesän takana, mutta Lahdessa pesistä seurattaisiin sivurajalta. Tämän hybridihässäkän on arveltu maksavan noin 5 miljoonaa.

Kun näitä pöydällä olevia suunnitelmia vertailee, niin toimivin olisi Urheiluhalliyhdistyksen malli. On vaikea ymmärtää, miksi se ei kaupungille kelpaa. Sopii myös kysyä, kuinka on mahdollista, että yksityinen pystyy rakentamaan lähes puolta halvemmalla kuin kaupungin oma organisaatio?

Vitkasteluun ei ole enää aikaa. Nyt olisi syytä tehdä päätöksiä ja viedä Kisapuisto kertaheitolla 2020-luvulle. Muutoin on vaarana huippujalkapallon näivettyminen Lahdessa.

Tuskin nykymuotoinen Kisari ilahduttaa tulevia Rantakartanon asukkaita. He saisivat kylkiäisenä naapurikseen pystyyn lahoavan jalkapallon ulkoilmamuseon, minkä amanuenssina seisoo pronssiin valettu kuningas Litmanen.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi