Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Valtuuston lasikatto saattoi mennä rikki vahingossa

Lahdessa on juhlittu kuntavaalien jälkeen uutta tasa-arvon merkkitekoa eli lasikaton rikkoutumista kaupunginvaltuustossa. Lasikatto on kuvainnollinen termi, jolla tarkoitetaan sitä, että vaikka Suomi on näennäisesti tasa-arvoinen yhteiskunta, naisen urakehitys voi törmätä näkymättömään esteeseen.

Nyt yksi sellainen este sitten lyödään pirstaleiksi, kun kokoomuksen Milla Bruneau nousee ensimmäisenä naisena Lahden valtuuston puheenjohtajaksi. Oli jo korkea aikakin. On vaikea keksiä perusteluita sille, miksi naiset eivät aiemmin ole kelvanneet. Bruneaunkin kykyjä arvostetaan laajasti yli puoluerajojen.

Kunnanvaltuusto on kunnan ylin päättävä elin ja sen puheenjohtaja protokollassa korkea-arvoisin kunnan edustaja – kaupunginjohtajan tai kunnanhallituksen puheenjohtajan yläpuolella. Puheenjohtaja ei vain vedä valtuuston kokouksia, hän antaa kunnalle kasvot.

Edustuksellisia tehtäviä rooliin kuuluu kosolti, todellista valtaa huomattavan vähän – aivan kuten eduskunnan puhemiehellä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat ovatkin valtuuston puheenjohtajaa suurempia vallankäyttäjiä. Ne erottaa arvokkaammasta luottamustehtävästä myös se, että kaupunginhallituksen nokkamiehille maksetaan Lahdessa kuukausipalkkaa. Valtuuston vetäjä saa kokouspalkkioiden lisäksi vain vaatimattoman vuosipalkkion.

Sen sijaan, että valtuuston puheenjohtaja joutuisi perustelemaan kaupungin päätöksentekoa, hän voi vaikka yksiselitteisesti haukkua sen vaalien alla, kuten Lahden valtuuston nykyinen puheenjohtaja Mika Kari (sd.) teki ennen kevään kuntavaaleja. Ehkä juuri siksi valtuuston puheenjohtajan pesti on perinteisesti ollut kunnallisista luottamuspaikoista ylivoimaisesti paras äänien keräämiseen eduskuntavaaleissa.

Lasikaton rikkoneella Bruneaulla ei ole ollut haluja kansanedustajaksi. Eikä varmaan tarvetta puolipäiväiselle kaupunginhallituksen puheenjohtajuudellekaan, sen verran menestynyttä uraa hän on tehnyt tuotantoyhtiössään.

Vaaleja seuraava luottamuspaikkojen jako on raastavinta ja raadollisinta aikaa poliitikon elämässä.

Moni aloitteleva demokratian soturi järkyttyy, kun näkee, miten ja millä perusteilla eri tehtäviä jaetaan. Kyvyillä, aatteilla ja ideoilla on merkitystä, mutta mukana on aina myös käytännönläheisempiä vaikuttimia. Vaikkapa ne seuraavat vaalit, joissa samoilla ääniapajilla kalasteleva puoluetoveri on pahempi vihollinen kuin kilpailevan urheiluseuran edustaja.

Näinköhän lasikatto olisi räsähtänyt rikki, jos valtuuston puheenjohtajuudesta maksettaisiin palkkaa tai sille mielinyt nainen olisi mielinyt eduskuntaan.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi