Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Jojo nimeltään hallintarekisteri

Harvasta asiasta Suomea kehutaan niin paljon kuin hallinnon avoimuudesta ja korruption vähäisyydestä. Siksi on kummallista, että suurin osa kansanedustajista aikoo näillä näkymin kannattaa hallintarekisteriä, joka vetää omistuksia piiloon.

Perussuomalaisilla ja sen edeltäjillä SMP:llä on ollut tapana ratsastaa sloganilla ”rötösherrat kuriin”. Millä ihmeen kehysriihen lehmänkaupalla puolue on tekemässä täysin päinvastaista politiikkaa? Salkkujaossakin persut hävisivät, joten mitä he ovat saamassa tilalle?

Perussuomalaiset perustelevat takinkääntöään hallintarekisteröityjen osinkojen sakkoverolla.

Kaikki hyvin? Ei todellakaan. Osinkoverotus ei ratkaise ongelmaa läpinäkyvyyden hämärtämisestä ja korruption lisääntymisestä, koska osinkoja ei tarvitse maksaa lainkaan. Voitot voidaan ulosmitata myös myymällä, jolloin rangaistusta ei tule. Osinkotulotkin tulevat julkisiksi vasta seuraavan vuoden lopulla.

Sakkoveroa maksaisivat vain suomalaiset, mutta kukaan ei välttämättä tiedä, missä maassa osingonsaaja majailee.

Palataanpa suurimpaan ongelmaan. Verotuksesta huolimatta esimerkiksi poliitikot voisivat salata omistuksensa kyseenalaisissa yrityksissä peitelläkseen kytkyjään. Mieleen tulee esimerkiksi ex-ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) perheen Talvivaara-osakkeet.

Peruutuspeilin sijasta voidaan katsoa eteenpäin, ja sielläkin näkyy riskejä. Kokoomuksella ja terveysyrityksillä ovat tunnetusti läheiset välit. Heille sopii enemmän kuin hyvin, että sote-firmojen omistukset voi piilottaa hallintarekisteriin.

Houkutus sote-bisnekseen kasvaa, kun valinnanvapaus alle kahden vuoden kuluttua toteutuu.

Uudistusta perustellaan tulkinnalla, ettei suomalainen sijoittaja pystyisi nykyään sijoittamaan suomalaisten pörssiyhtiöiden ulkomailla listattuihin osakkeisiin.

Tämän ei pitäisi estää avoimuutta. Hallituksen esityksessä hallintarekisteröinti sitä paitsi ulotetaan myös listaamattomiin yrityksiin, joihin asiaa koskeva EU:n arvopaperikeskusasetus ei edes ulotu.

Pörssiyhtiöiden osalta lienee selkeintä, että EU-tuomioistuin päättäisi, estääkö asetus hallintarekisteröinnin kieltämisen suomalaisilta ulkomailla.

Hallintarekisteri on kuin jojo, jonka liikkuu ylös–alas. Tällä viikolla esitys on taas noussut, mutta ensi viikolla suunta voi olla päinvastainen. Kansanedustajilla on viikonloppuna aikaa miettiä hankkeen järkevyyttä.

Kannattaako kourallista pankkeja ja muita yrityksiä omistajineen liehitellä yhteiskunnan avoimuuden kustannuksella?

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi