Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Esalainen

Minne katosi lukeva nuori?

Yläkoulun opintojenohjaajalla oli meille vanhempainiltaan kokoontuneille vanhemmille tylynsorttista kerrottavaa. Hän kertoi haastatelleensa kaikki edellisenä syksynä koulussa aloittaneet seiskaluokkalaiset ja tehneensä siinä sivussa pienen lukemistutkimuksen. Reilusta sadasta ikäluokkaan kuuluvasta oppilaasta vain kaksi (siis 2 kappaletta) oli ilmoittanut lukevansa kirjoja vapaa-ajallaan.

Vaikka ottaisi huomioon kaiken maailman tilastolliset poikkeamat, opo piti tilannetta huolestuttavana. Ei lukeminen tietysti sinällään ole mikään autuaaksi tekevä asia (paitsi että usein se on), mutta kun suomalainen koulutusjärjestelmä ainakin toistaiseksi perustuu pitkälti luetun tiedon omaksumiseen. Aivan väistämättä tulee jossain vaiheessa eteen tilanne, että on luettava ja ymmärrettävä joku vähän pidempi teksti, jotta voisi rämpiä elämän tikapuilla ylöspäin.

Lukeminen kuitenkin vaatii hieman kärsivällisyyttä. Jos sitä ei opi nuorena, on hyvin todennäköistä, että ei opi vanhempanakaan. Lukutaitoa ei ole vielä se, että osaa tulkita kavereiden lähettämiä Snapchat-viestejä.

Lukuviikon kunniaksi (kyllä, tämä viikko on sellainen) lähdin etsimään pelastusta tilastoista. Siellä näyttääkin vähän valoisammalta. Lastenkirjojen lainausmäärät ovat itse asiassa hitusen nousseet viime vuosina kirjastoissa. Myös kauppa käy: Kirjakauppaliiton mukaan lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi viime vuonna peräti kahdeksalla prosentilla.

Nuortenkirjailijat näyttävät kuitenkin olevan yleisesti sitä mieltä, että nuorten lukeminen on romahtanut. Siri Kolu peräänkuulutti viime viikolla Helsingin Sanomissa aikuisten vastuuta: tarvitaan kirja-alan ammattilaisia, jotka osaavat suositella juuri oikeita kirjoja oikeille henkilöille. Lumikki-trilogiallaan maailmanmaineeseen noussut Salla Simukka säesti tällä viikolla Aamulehdessä syyttämällä mediaa: ihmisillä ei ole tietoa lasten- ja nuortenkirjoista, sillä lehdissä on niille yhä vähemmän tilaa.

Simukan kritiikkiä on vaikea niellä purematta. Oman kokemukseni mukaan lehdistö pystyy lähinnä vahvistamaan olemassa olevia ilmiöitä, ei muuttamaan niiden suuntaa. Väitän, että suurempi merkitys lukukipinän sytyttämisessä on kirjailijoilla, jotka kiertävät kouluissa puhumassa omista kirjoistaan.

Suoraan sanottuna en muista lukeneeni itsekään yläasteikäisenä erityisemmin kirjoja. Padot aukaisi varsinaisesti vasta Stephen King, jonka kauhujännärit löysin lukiossa. Silti tarkastelen oman kotilaboratorioni teinejä hivenen huolestuneena. Vaikka kaikille lapsillemme on luettu vuosikausien ajan uskollisesti iltasatuja ja kirjahyllymme tursuavat, painettu sana ei jälkikasvuani juuri kiinnosta. Kirjoista puuttuu yhteisöllisyys – tietokonepelit ja sosiaalinen media ovat siinä suhteessa paljon jännittävämpiä.

Peräänkuulutan kirjailijoiden vastuuta. Tehkää nopeasti joku sellainen sovellus, joka yhdistää nerokkaalla tavalla kirjat, pelit ja sosiaalisuuden. Tai keksikää Harry Potter uudestaan kymmenen vuotta vanhempana pelinörttinä, joka ei voi elää ilman kirjoja.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X