Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ossi
Arvela
@OssiArvela ossi.arvela@radiovoima.fi

Esalainen

Peitto ei enää heilu vanhaan malliin

Tilastokeskuksen tuoreimmat väestönmuutostiedot kertovat, että Lahdessa syntyi viime vuonna 104 lasta vähemmän kuin vuonna 2015. Määrällisesti tuo ei kuulosta vielä hälyttävältä, mutta määrä on kuitenkin vähentynyt peräti yli yhdeksän prosenttia.

Koko maassa syntyneitä oli lähes viisi prosenttia vähemmän, joten jostain syystä Lahdessa lisääntyminen kiinnostaa vielä vähemmän kuin muualla. Maassamme syntyvyys on laskenut tasaisesti vuodesta 2012 ja näin alhainen ei syntyvyys ole ollut kuin vuonna 1973. Trendiin ei ole näillä näkymin tulossa muutosta, mikäli maahan tuotaviin ehkäisyvälineisiin ei kohdistu lähiaikoina yllättävää sabotaasia.

Vähintään 50 000 asukkaan kunnista korkein syntyvyys on Seinäjoella ja vastaavasti matalin Helsingissä. Tilastoissa käytetty ajanjakso kattoi vuodet 2012–2016. Tuon kyseisen ajanjakson aikana työllisyysaste on maassamme pysytellyt suunnilleen samana tai hieman parantunut.

Tilastot kertovat myös keskiansioiden kasvusta niin yksityisellä sektorilla kuin myös kunnan tai valtion palveluksessa toimivilla. Tilastojen mukaan meillä on siis enemmän töitä ja maksuvoimaa, mutta halukkuutta lisääntymiseen ei vanhaan malliin enää ole.

FINSEX-tutkimushankkeen tulokset viime vuodelta kertovat suomalaisten seksielämästä huolestuttavia piirteitä. Tuon tutkimuksen mukaan suomalaisten seksihalut ovat kasvaneet, mutta vastaavasti yhdyntöjen määrä on laskenut romahtaen.

Paneminen siis kiinnostaa, mutta käytäntöön nämä toiveet saadaan yhä harvemmin. Kaikissa näissä tilastoissa on nähtävissä yhtenäisiä selittäjiä, jotka selittyvät yhteiskunnan muutoksilla. Työelämän vaatimukset ovat kasvaneet entisestään ja elämästä on tullut kaikilla osa-alueilla hektisempää.

Erotiikkaa oli aikoinaan haettava maitolaiturin takaa kurkistelevasta naapurin Maijasta, mutta sen jälkeen lihalliset himokuvat ovat tulleet saataville kuin hopeatarjottimella eteen tuotuna. Ensin ne toimitettiin meille huomaamattomassa kirjekuoressa postilaatikkoon, sitten kioskin lehtitiskin ylähyllylle tai VHS-vuokranauhana ja nyt mitä tahansa ympäri vuorokauden tiedon valtaväylältä internetistä.

Erotiikasta, seksistä ja samalla myös pornosta on tullut luonnollisesti elämään kulutushyödyke kuin sähkötupakasta. Nettiin voi koukuttua tai jopa rakastua, mutta lisääntymään sen kanssa ei pääse. Edes vahingossa.

Olisiko syytä joka tapauksessa hiljentää tahtia, ottaa rauhallisesti ja panna tilastot uuteen nousuun? Livenä ihmisten kesken ja nahka nahkaa vasten.

Ossi Arvela
ossi.arvela@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X