Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Työttömyys ei kai ole rangaistava tila

Työllisyysasteen nostaminen ja työttömyyden vähentäminen ovat hallituksen keskeisiä strategisia tavoitteita. Niitä on pakko pitää hyvinä. Jos pääasialliseksi keinoksi esitetään lähinnä kannustinloukkujen purkamista, nousee mieleen paljon ristiriitaisempia ajatuksia.

Sinänsä kannustinloukkujen purkamisella voidaan saavuttaa hyvääkin, mutta usein keskustelu kääntyy kantoihin, joissa työttömät syyllistetään työttömyydestään. Tällöin työllisyyden kohentamisen keskeisenä keinona pidetään työttömän ajamista mahdollisimman ahtaalle, jotta työtä on pakko ottaa vastaan. Unohdetaan se, ettei työttömyys pohjimmiltaan johdu työn pakoilusta vaan työn puutteesta.

Kun kannustinloukkujen kimppuun taas käydään, täytyy tavoitteena olla, että niiden purkaminen lisää mahdollisuuksia ottaa vastaan työtä ilman, että siitä rangaistaan taloudellisella ahdingolla. Tärkeää on käydä läpi työllisyyteen liittyvää byrokratiaa sillä silmällä, aiheuttaako se itsessään ongelmia työn vastaanottamiselle.

Tällainen kannustinloukku on esimerkiksi työttömyyskorvauksen viivästyminen kohtuuttomasti, jos työtön ottaa vastaan työtä lyhyeksi ajaksi. On aivan tavallista, etteivät työnantajat maksa lyhyen työjakson tehneelle palkkaa saman tien, vaan yhtiön normaaleina palkanmaksupäivänä. Se taas saattaa olla vasta kuukauden päästä.

Työttömyyskassa voi tällaisissa keikkatöissä jäädä odottamaan palkkatodistusta ennen kuin se maksaa seuraavan työttömyyskorvauksen. Voi olla, että esimerkiksi päivän työkeikan takia joutuu sitkeilemään kuukauden ilman rahaa. Millä maksaa laskunsa ja elättää perheensä, jos tukea lykätään yhden lomakkeen takia?

Tällainen kannustinloukku on helposti ratkaistavissa: Päiväraha sovitellaan siltä kuukaudelta, kuin työstä maksetaan palkka, ei siltä kuukaudelta, jona työn on tehnyt.

Yksi esimerkki kannustinloukusta on, että henkilön tulotaso putoaisi työhön mennessä huomattavasti siitä, mikä se on tukien varassa eläessä. Jos esimerkiksi ansiosidonnainen päiväraha on kohtalaisen korkea, voi pienipalkkaisen työn vastaanottaminen aiheuttaa todellisen toimeentulo-ongelman.

Miten purkaa tällainen loukku? Porkkana voisi olla parempi keino pelkän kepin sijaan ja toisi keinovalikoimaan jotakin positiivista. Olisiko mahdollista, että tuki vähenisi portaittain, jolloin elämänsä pystyisi sovittamaan tulotason muutokseen?

Rangaistukset ovat keinoista tylyimpiä eivätkä varmastikaan ratkaise työttömyysongelmaa. Tavoitteena ei voi myöskään olla tilastojen siivoaminen sillä, että työttömillä teetetään etuja vastaan sellaista työtä, mistä joku toinen saa oikeasti palkkaa.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X