Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Mitä mieltä olet, punavihreä Lahti?

Koalitio demarit-vihreät-vasemmistoliitto voitti niukan enemmistön Lahden valtuustosta. Entä sitten? Millaista politiikkaa on odotettavissa?

Vaalien ääniharava Mika Kari (SDP) ei lähtenyt lupaamaan, että säästöjen aika olisi ohi. Voi siis olla, ettei juuri mikään muutu. Voittajien vaalikonevastauksista saa kuitenkin kiinnostavaa tietoa siitä, mitä haluttaisiin päättää.

Punavihreät tulevat valtuutetut tavoittelevat lahtelaisille kaikkea kivaa, mutta se tietysti maksaa. Mistä rahat? Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneessa oli yksi tuloihin liittyvä kysymys: ”Veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaaminen.”

Ylivoimainen enemmistö punavihreistä oli väitteen kanssa samaa mieltä – valtaosa jopa niin vankasti kuin mahdollista. Onko siis odotettavissa, ettei Lahden kunnallisveroäyri laske kovin paljon vaikka sosiaali- ja terveysmenot katetaankin jatkossa hyvinvointiyhtymän pussista?

Jos säästöjä tai lisätuloja jostain saadaan, tuoreet päättäjät löytävät kyllä rahareikiä. Uutisoimme keskiviikkona, että uuden valtuuston mielestä varhaiskasvatuksen pitäisi olla maksutonta ja että subjektiivinen päivähoito saattaa palata Lahteen.

Sivistystoimeen voi tulla muitakin merkittäviä muutoksia. Valituista punavihreistä kaikki paitsi pari demaria haluavat pienentää koulujen ryhmäkokoja.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta punavihreät eivät katkaisisi perusturvaa. Toisaalta toimeentulotuen maksaa nykyään kunnan sijasta Kela.

Voittajakoalitiosta kukaan ei pakottaisi työttömiä muuttamaan työpaikan perässä eikä yhtiöittäisi kunnan palvelulaitoksia.

Kaikki sen sijaan kannattavat henkilöstön lisäämistä vanhusten kotipalveluun. Tämä on nykyään hyvinvointiyhtymän heiniä.

Oikeiston valta on hävinnyt viime kuntavaaleissa muuallakin kuin Lahdessa. Tämä saattaa tuntua yllättävältä, kun kokoomus ylsi koko maassa vaalien ykköseksi. Puolue jyräsi kuitenkin paljolti yhden miehen, Helsingin tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren, ansiosta.

Kun vuoden 2008 kuntavaalien jälkeen kokoomus oli suurin kymmenessä maakuntakeskuksessa, tilanne on nyt sama vain neljässä.

Punavihreillä eli käytännössä demareilla ja vihreillä kehitys on ollut päinvastainen: ennen ykkössijoja oli kuudessa, nyt yhdeksässä kaupungissa. Kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat kaupungit, Tampere ja Vantaa, ovat värjäytyneet sinisestä punaiseksi.

Vaalien suurimmat voittajat, vihreät, äänestävät usein demarien kanssa kimpassa. Siksi monessa suuressa kaupungissa, kuten Lahdessa, tuulee nyt vasemmalta.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X