Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Lahti tarvitsee hengähdystilansa

Moni lahtelainen lapsiperhe hätkähti tällä viikolla, kun tieto Launeen perhepuiston perinteisen linnan purkamisesta levisi. Sosiaalisessa mediassa kannettiin huolta siitä, mitä linnan tilalle on tulossa. ESS:n verkkokyselyn yli 500 vastaajasta 95 prosenttia oli sitä mieltä, että vanha linnake pitäisi korvata uudella.

Tässä lehdessä kerrotaan ilahduttava tieto. Uusi linnake on luvassa, vaikka aikataulusta ei vielä ole tietoa.

Perhepuistosta kannattaakin pitää huolta. Lapsiperheille puisto on eräänlainen kruununjalokivi. Laajalta alueelta löytyy tekemistä isommille ja pienemmille lapsille. Kaupungin sivujen mukaan perhepuistossa vierailee vuosittain noin 100 000 kävijää. Määrä on selvästi suurempi kuin esimerkiksi Lahden museoilla yhteensä, ja hieman pienempi kuin vaikkapa Pelicansin kauden kotiotteluiden yhteenlaskettu yleisömäärä.

Erona edellisiin on Launeen perhepuiston suurin hienous, nimittäin ilmaisuus. On mahtavaa, että Lahdesta löytyy perhepuiston kaltainen maksuton, toki kuntalaisten välillisesti veroilla rahoittama palvelu, joka tavoittaa merkittävän osan kuntalaisista.

Kun yhteiskunnan eriarvoistuminen on muuten esillä taajaan, on kunnan asiallista edistää asukkaidensa tasapuolisia osallistumismahdollisuuksia.

Lapsiperheen isänä olen erityisesti perhepuiston käyttäjäkuntaa, mutta Launeen keskuspuisto on muutenkin hieno kokonaisuus. Etenkin kesällä alue palvelee kuntalaisia ilahduttavan monipuolisesti.

Keskuspuiston tulevaisuus vaatii kuitenkin vaalimista ja arvostusta. Lahdessa tiivistetään tällä hetkellä kaupunkirakennetta monessa kohteessa. Launeen keskuspuiston ympäristössä asuntoja on noussut esimerkiksi Tapparakadun varteen sekä Keijutien ja Tapparakadun kulmaukseen. Starkin alueelle suunnitellaan huomattavaa uutta asuinaluetta.

Sinänsä järkevän täydennysrakentamisen puristuksessa ei keskuspuistokaan ole välttämättä turvassa. Sijainti keskustan ja rautatieaseman välittömässä läheisyydessä on houkutteleva. Ainakin uimahallia ja monitoimiareenaa on alueelle soviteltu pitkään.

Google Earth -palvelun avulla keskuspuiston merkitys avautuu hyvin. Lahden ilmakuvassa näkyy kyllä paljon vihreää, mutta suurin osa metsästä sijaitsee harjuilla. Varsinaisia ”tasaisen maan -puistoja” ei Lahdessa liikaa ole. Fellmanninpuisto ja Pikku Vesijärvi ovat selvästi Launetta pienempiä.

Urbaania rakentamista on myös rakentamatta jättäminen. Launeelle kaupunki on luonut matalan kynnyksen puitteet virkistäytymiselle ja kohtaamiselle. Toivottavasti toimintaa kehitetään jatkossakin samalla ajatuksella.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X