Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Mikä on valtuutettujen yleisin työpaikka?

Seuraa tietokilpailukysymys.

Sunnuntain kuntavaaleissa Lahden kaupunginvaltuustoon valittiin 59 valtuutettua. Mikä on uuden valtuuston valtuutettujen yleisin työpaikka?

Vastaus ei ole Lahden kaupunki, eikä edes hyvinvointiyhtymä. Peräti seitsemän valtuutettua eli 12 prosenttia valtuustosta työskentelee Helsingin Töölössä. Työpaikka on tietysti eduskunta.

Kesäkuussa työnsä aloittavassa valtuustossa on neljä kansanedustajaa – demareiden Mika Kari ja Ville Skinnari, perussuomalaisten Rami Lehto ja keskustan Martti Talja. Myös Lehdon ja Taljan avustajat, Maarit Tuomi ja Markku Karjula pääsivät valtuustoon. Heidän lisäkseen valtuustoon nousi kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Sonja Falk.

Arkadianmäen seitsikon lisäksi valtuustossa on muitakin politiikasta leipänsä saaneita. Kokoomuksen Juha Rostedt on ollut päätoimisena kaupunginhallituksen puheenjohtajana, ja puolipäiväisiä palkkapoliitikkoja on neljä: demareiden Jarkko Nissinen, Pekka Komu ja Sirkku Hildén sekä perussuomalaisten Lasse Koskinen. Kokoomuksen Francis McCarroninkin päätyö on ollut hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajuus, vaikka tehtävästä saakin palkan sijaan vain korvauksia.

Eläkeläiset on uuden valtuuston ylivoimaisesti suurin joukko, mutta politiikan ammattilaiset nousevat helposti vaikkapa yrittäjiä suuremmaksi ryhmäksi.

Kunnallisiin luottamustoimiin nousevia kuntatyöntekijöitä moititaan joskus kaksoisagenteiksi. Heidän on pelätty ajattelevan kapea-alaisesti vain oman työpaikkansa etua. Kaksoisrooli voi olla hankala ottaa haltuun, vaikka toisaalta se takaa sen, että päättäjillä on asiantuntemusta ja mahdollisimman hyvät tiedot siitä, millä tolalla kunnan tekeminen oikein on.

Kaksoisroolin hankaluus korostuu tiukassa taloustilanteessa tai suurissa muutoksissa kuten yhtiöittämisissä. Ehkäpä juuri siksi ammattiyhdistysliikekin on ollut perinteisesti hanakka tyrkyttämään omia ehdokkaitaan läpi.

Lahden valtuustossa kuntapuolueella ei ole erityisen suuri edustus. Joukossa on viitisen kaupungin ja sen yhtiöiden työntekijää ja hyvinvointiyhtymän palkollisia toinen mokoma.

Julkinen sektori on niin suuri työnantaja, että olisi hupsua ajatella, ettei vaikkapa kaupungin työntekijöitä voisi olla ainakin samassa suhteessa luottamustoimissa. Luottamukseen kuuluu, että heidän voi odottaa toimivan tavalla, joka ei hyödytä vain heidän omaa viiteryhmäänsä.

Samalla tavalla kuin vastuulliset politiikan ammattilaiset eivät vain ajattele vaaleja ja pääsyä seuraavaan palkkapoliitikon pestiin.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X