Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Kuntavaalit, joissa Lahti vaihtoi väriä

Sunnuntain kuntavaalien selvä viesti Lahdessa näyttää olevan, että kaupunki vaihtaa väriä. Kokoomusvetoisten vuosien jälkeen sosialidemokraatit nousivat taas Lahden suurimmaksi puolueeksi ja ääntenlaskun ollessa vielä kesken näytti jopa siltä, että demareiden, vasemmistoliiton ja vihreiden muodostama vasemmistoblokki voisi saada valtuustoon niukan enemmistön. Demareiden vaalivoiton lisäksi tähän vaikutti se, että vihreiden kannatus oli viimein Lahdessakin nousemassa valtakunnan tasolle.

Vaali-iltana demarit juhlivat tuloksen olevan seurausta kokoomuksen kovasta politiikasta ja oikeistolaisista arvoista, jotka ovat vaikuttaneet esimerkiksi so-siaali- ja terveydenhuollon likimaakunnallista hyvinvointiyhtymää rakennettaessa. Demareiden toinen lahtelainen ääniharava Ville Skinnari jopa luonnehti Lahtea kokoomuksen laboratorioksi, jonka nyt pannaan kiinni.

Ennen vaaleja kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Juha Rostedt pohdiskeli, että vaalikeskustelun laimeus voisi johtua siitä, ettei vaaleissa ollut mitään vastustettavaa – toriparkki kun on jo avattu ja eteläisen kehätien rakentaminenkin on jo alkanut. Käytännössä demarit kuitenkin löysivät paljon vastustettavaa, viimeksi ateria- ja laitoshuollon yhtiöittämisestä. Tätä oppositioasetelmaa hyödyntämällä lahtelaiset demarit menestyivät huomattavasti paremmin kuin puolue koko maan tuloksissa.

Tässä mielessä juhlivien demareiden analyysi on täysin oikea, sillä lahtelaiset halusivat muutosta. On kiinnostavaa, nähdä minkälainen muutos tulee olemaan ja vaikuttaako vaalitulos esimerkiksi hyvinvointiyhtymän uudistuksiin. Käytännössä yhteistyötä olisi hyvä tehdä laajalla rintamalla. Kukaan ei kaipaa yhden äänen enemmistöllä tehtyjä päätöksiä.

Lahden lisäksi väri vaihtui muuallakin Päijät-Hämeessä. Hurjin muutos oli sitoutumattomien ryhmien voittokulku monissa kunnissa. Esimerkiksi Kärkölässä sitoutumaton Kärkölä-ryhmä sai valtuustoon yksinkertaisen enemmistön. Asikkalassa sitoutumaton Kotikunta-lista nousi valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi ääniharavanaan entinen kunnanjohtaja Juri Nieminen. Padasjoella vihreiden ja sitoutumattoman Pro Padasjoki-ryhmän yhteislista nousi yli 30 prosentin kannatukseen ja yhtä suureksi kokoomuksen kanssa. Heinolassakin Parempi Heinola -lista ylsi valtuuston kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Sitoutumattomien ryhmien voittokulku kielii sekin muutoksenhalusta ja kyllästymisestä vanhaan. Monissa edellisissä vaaleissa perussuomalaiset on näyttänyt olleen kanava monien muutoksenkaipuulle. Näissä vaaleissa perussuomalaiset on selkein häviäjä miltei kaikkialla.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X