Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Luukkonen
@LuukkonenMarkus markus.luukkonen@ess.fi

Esalainen

Mikä muuttuu Pietarin ja Tukholman jälkeen?

Vaaliviikko muuttui odotettua murheellisemmaksi Pietarin maanantaisen metropommin ja Tukholman perjantaisen rekkaiskun jälkeen. On pidetty lähinnä ajan kysymyksenä, koska uuden aallon terroriteot yltävät naapuriimme. Nyt on tunnustettava, että niin pääsi käymään.

Modernissa hyvinvointivaltiossa ehti jo muodostua kliseeksi puhua turvallisuudesta pitkälti tunteen kautta. Muutaman vuoden takaisen Sitran rahoittaman Uusi turvallisuus -foorumin mukaan turvallisuudessa on kyse luottamuksesta, osallisuudesta ja yhteistyöstä. Kun hoidamme oman ruutumme hyvin ja toveri tekee samoin, ei hätää pitäisi olla. Yhdessä hyvä tulee.

Näinhän se ei ole, tai ainakin tilannekuva on muuttunut. Kun ääri-islamistisia tai siitä vaikutteita saaneita iskuja tapahtuu lyhyen juna- tai lauttamatkan etäisyydellä, on selvää, että varuillaan saa olla täälläkin. Vaikka viranomaiset onnistuisivat estämään suunnitelmalliset, useiden henkilöiden verkostoja ja esimerkiksi asehankintoja vaativat hyökkäykset, aina jää mahdollisuus, että kuorma-auto varastetaan keskellä päivää ja ajetaan päin väkijoukkoa.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijan Tomas Riesin mielestä muuttuneisiin turvallisuustilanteisiin pitää sopeutua huomattavasti nykyistä nopeammin. ”Tulevaisuudessa elämä on vaarallisempaa, epävarmempaa ja vaikeammin ennustettavaa”, on Ries todennut.

Fyysisten turvallisuusuhkien päälle tulevat erilaiset kyber- ja hybridiuhat. Vakoilu uhkaa periaatteessa kaikkea tietoverkoissa tapahtuvaa toimintaa. Moni on joutunut maksuvälinepetoksen uhriksi, ja varsinkin sosiaalinen media on huokoisine rajapintoineen täynnä ongelmia. Tekniikan Maailma kertoi kuluneella viikolla, että lähimaksuakin voidaan urkkia älykännykällä. Kun turvallisuus on näin monimuotoinen käsite, olisi ehkä helpompaa, jos jakaisimme sen englantilaisten tapaan ”safetyyn” ja ”securityyn”.

Sitran foorumin viisaisiin luettu Elina Katajamäki on tähdentänyt, että turvallisuus ei kuulu ainoastaan sitä valvoville viranomaisille vaan kaikille kansalaisille. ”Turvallisuuden tulee olla kananmunan tavoin vatkattuna mukaan kaikkeen toimintaan”, hän sanoo. Tykkään tästä kananmunavertauksesta. Pelkoon ei ole aihetta, eikä siitä ole hyötyäkään. Sen sijaan kaikkea läpäisevänä periaatteena turvallisuuden edistäminen on kannatettavaa.

Mikä luo turvallisuutta omassa elinpiirissä ja ketkä siitä kunnallisessa päätöksenteossa kantavat vastuun? Tällä ajatuksella ehkä monikin miettii ehdokastaan kävellessään tänään vaaliuurnille. Iskuilla saattaa olla aktivoiva vaikutus myös nukkuvien puolueeseen.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X