Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Oliko Sinnemäki väärä valinta?

Demarit ja kokoomus käyvät Lahdessa jännittävän kisan valtuuston ykköspaikasta, mutta valtakunnan seuratuin kamppailu se ei tietenkään ole. Suurin mielenkiinto kohdistuu Helsingin herruuteen: yltääkö pormestariksi kokoomuksen Jan Vapaavuori vai vihreiden Anni Sinnemäki?

Vapaavuoren aikeista alettiin puhua pian sen jälkeen, kun hän oli jäänyt kolmanneksi kokoomuksen puheenjohtajakisassa 2014. Helsingin yrittäjien puolustajana profiloidun Vapaavuoren tehtävä Luxemburgissa nähtiin heti vain piipahduksena.

Suomen pääkaupungin ykköspesti olisi mieluisa uran kruunu. Kukaan ei kyseenalaistanut Vapaavuoren asemaa pormestariehdokkaana.

Vihreissä tilanne oli toinen. Sinnemäenkin askelmerkit kohti pormestariutta alkoivat hahmottua 2014. Siinä oli pientä draamaa.

Uutisoin silloin, että Osmo Soininvaara haluaa Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi. Yllättäen vihreiden johto sai uutisesta hepulin. Soininvaaran ehdokkuus oli jotain, mikä ei sopinut lainkaan esimerkiksi puheenjohtaja Ville Niinistön suunnitelmiin. Hän lopulta myönsi, että puolue-eliitti halusi tehtävään naisen.

Kauan ei tarvinnut odottaa, kunnes Sinnemäki ilmoittautui ehdolle. Syntyi hankala tilanne, sillä Soininvaara oli kaupunkisuunnittelun kovimpia asiantuntijoita koko maassa ja Sinnemäki hänen rinnallaan puhdas noviisi. Puoluejohto ajoi Sinnemäen läpi, ja ”Oden” kannattajat raivostuivat. Käytännössä Soininvaara pelattiin pois myös pormestarikuvioista.

Sinnemäen tiellä ehdokkaaksi oli vielä toinen 1980-luvun tähtivihreä, Pekka Sauri. Tämä oli noussut rakennus- ja ympäristötoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana hyvin suosituksi.

Kun oli selvää, että puoluejohto ajaa yhä Sinnemäkeä, kolmas alkuvihreä Heidi Hautala esitti vielä jäsenäänestystä ehdokkaasta. Siihen ei suostuttu luultavasti siksi, että Sinnemäki olisi voinut hävitä.

Olisiko Sauri tai Soininvaara ollut kolmatta S:ää vetävämpi valinta? Sitä ei voi tietää, mutta juuri vaalien kynnyksellä näyttää vihreiden vinkkelistä vähän pahalta.

Helsingin Sanomat julkaisi tällä viikolla kyselyn, jossa Vapaavuori pesee Sinnemäen 12 prosenttiyksikön erolla. Vihreiden ehdokkaassa ei nähdä johtajapotentiaalia vaan vaatimaton esiintyjä.

Yksi voittaja näyttää jo varmalta: uusi johtamismalli. Se on tehnyt Helsingin vaaleista hitin.

Jos äänestysprosentti tippuu Lahdessa lähelle 50:tä, täälläkin kannattaa harkita pormestaria. Täyspopulistin valintaa ei tarvitse pelätä, jos pääkaupungin tapaan valtaistuimelle ei nouse ääniharava vaan suurimman puolueen ehdokas.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X