Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Tuomas
Haakana
tuomas.haakana@ess.fi

Esalainen

Vääjäämättä vyöryvä myrsky väistyy roposilla

Neljä dollaria ja kaksitoista Ameriikan senttiä. Vain nelisen euroa.

Niin halvalla saa ostettua yhden tonnin hiilidioksidia pois ilmakehästä.

Suomi tuottaa vuodessa hiilidioksidipäästöjä edelleen yhdeksän tonnia asukasta kohti. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että yhden asukkaan päästöjen vähentäminen maksaa edellä kuvatuilla hinnoilla vain kolmekymppiä vuodessa.

Hinta on poiminta ”maailman parhaita” hiilipäästöjen vähennyshankkeita listaavasta Cool Effect -verkkokaupasta. Kauppa on malliesimerkki siitä, kuinka halvalla ja helposti ihmiskunnan ehdottomasti suurin ongelma ratkeaa.

Verkkokaupasta saa parilla klikkauksella ja muutamalla dollarilla ”hiilidioksiditonneja”, joilla voi rahoittaa vaikkapa tuulivoimaloita Costa Ricaan, uutta metsäalaa Peruun, parempia keittoliesiä Ugandaan tai jätteenkäsittelyjärjestelmiä Vietnamiin. Kaikkien näiden hankkeiden hiilivähennykset on tieteellisesti todistettu, sivusto lupaa.

Verkkokauppaa ylläpitää voittoa tavoittelematon yritys, joka kertoo valitsevansa kauppaan nostettavat projektit huolella: niiden pitää olla muun muassa ennalta hyväksyttyjen organisaatioiden tuottamia, ja Cool Effect kertoo myös valvovansa hankkeiden toteutumista säännöllisin vierailuin.

Vastaavia rahoitusprojekteja syntyy koko ajan uusia. Jos Cool Effectiä voi kuvailla hyväntekeväisyydeksi, suuressa osassa projekteja rahoittaja pääsee myös tienaamaan.

Suomalainen Joukon Voima tarjoaa merkittävää korkoa cleantech-sijoituksille. Se keräsi tällä konseptilla esimerkiksi reilut 600 000 euroa aurinkosähkön ja maalämmön rakentamiseen Espooseen rakennettavaan toimitilakeskukseen.

Suomalaista hanketta huomattavasti suuremman mittaluokan joukkorahoitushanke on yhdysvaltalainen Mosaic. Sen lainaohjelman kautta saa aurinkosähkön helposti myös kotiin, ja säästö alkaa näkyä sähkölaskussa.

Jo aikaa sitten alkanut ja koko ajan paheneva ilmastonmuutos koskee aivan jokaista palkkapussin koosta ja talviharrastuksista riippumatta. Ratkaistavana on muun muassa se, minkälaisilla koneilla luomme jatkossa Salpausselän ladut – eikä tämä ole ongelmista pienin.

Myös ilmastonmuutoksen torjuminen koskee kaikkia. Se on kaikille avoin rahoitushanke.

Tähänastisen historian perusteella näyttää siltä, että roposensa kannattaa todella laittaa peliin aivan jokaisen, sillä etenkin pahimpiin saastuttajiin lukeutuvien valtioiden sijoitushalukkuus on ollut toistaiseksi vaatimatonta.

Hyvä alkupanos voisi olla vaikka tuo kolmekymppiä.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi