Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset

Esalainen

Kelalla on kanttia tunarointiin

Miten Kela saattoi tunaroida perustoimeentulotuen jakamisessa niin pahasti? Kelalla oli kaksi vuotta aikaa opetella. Eduskunta päätti jo keväällä 2015 siirtää perustoimeentulon maksatuksen kunnilta Kelaan.

Vielä viime vuoden puolella Kela vakuutteli, että siirto tapahtuu sujuvasti ja asiakaslähtöisesti. Muutos toteutui vuodenvaihteessa ja nyt tiedetään, kuinka paljon katetta kauniille puheille oli.

Mihin Kelan johdon itsevarmuus siitä, että kaikki menee hyvin, oikein perustui? Se ei katsonut tarpeelliseksi palkata etuuskäsittelijöitä ajoissa ja riittävästi. Nyt Kela etsii hätäpäissään heitä apuun, mutta nämä ovat jo ehtineet pestautua muualle.

Vuodenvaihteen jälkeen joka neljännen perustoimeentuloa hakevan anomus on hylätty. Kunnissa näiden asiakkaiden asiat oli käsitelty asiakaslähtöisesti.

Kela on esimerkki siitä, miten toimii laitos, jolla on yksinoikeus asiaansa eli eräänlainen monopoli. Henkilökunta saa palkkansa valtiolta, ja rahat etuuksien jakamiseen tulevat budjettivaroista.

Rahaa tulee ja toiminta jatkuu riippumatta siitä, tulevatko työt tehdyksi. Eikä tarvitse kantaa huolta siitä, tulevatko asiakkaat takaisin. Nämä hyväkkäät palaavat, kun heillä ei ole muuta vaihtoehtoa.

Kelan uudeksi pääjohtajaksi valittu Elli Aaltonen sanoi Ylen haastattelussa viime vuoden lopulla, että tuilla eläviä pitäisi aktivoida. Etuuksien ei pitäisi estää yrittämästä. Aaltonen ei liene tähdännyt katastrofiin toimeentulotukien kanssa, mutta tällainen ihmiskoe tästä nyt kehkeytyi.

Kelan asiakkaissa on paljon alimpiin yhteiskuntaluokkiin ja vähäosaisiin kuuluvia ihmisiä. Kelan asenne heitä kohtaan on ylimielinen. Hyvinvointiyhteiskuntaa voi määritellä monella perusteella. Yksi keskeisistä perusteista on, että ihmisarvoinen elämä on taattava myös niille, jotka syystä tai toisesta eivät kykene sellaista itse itselleen takaamaan. On esimerkiksi sairautta, työttömyyttä, avioeroja, jotka vievät ihmisiä kriisiin. Toimeentuloasiakkaiden kohtelu osoittaa, että hyvinvointivaltion status on kyseenalainen.

Helmikuun lopulla lahtelainen sosiaalityöntekijä kirjoitti Hesariin mielipiteen, jossa arvosteli Kelan toimia. Kela vastasi motkottamalla, että ei saisi kiinnittää huomiota yksittäisiin tapauksiin, vaan pitäisi nähdä, kuinka Kela-siirto on parantanut tilannetta. Jessus.

Salpausselältä tulee vielä tämä viesti: Jokaisen yksittäistapauksen taustalla on asiakas, ihminen. Sosiaalitoimen pitää toimia ihmisen näkökulmasta hyvin.

Eija Kupiainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X