Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Öyhätys – varma vaalikevään merkki

Lahden suunnalla on taas mitattu puuskittaista öyhätystä. Taitavat olla vaalit lähellä.

Kakkendaali iskeytyi tuulettimeen, kun Uusi Lahti -lehdessä esitettiin lahtelaisäidin väite nuorten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kauppakeskus Triossa ja liipolalaisessa asunnossa.

Poliisille ei ole tehty asiasta ilmoituksia, eikä Trion nuorisotila Triplassakaan tunnisteta ongelmaa.

Miten tämä liittyy vaaleihin? Vinkin aiheeseen antoi kaupungin tunnetuin maahanmuuttokriitikko Kalle Aaltonen. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen taas otti aiheesta oitis nostetta. Hän kertoo Facebookissa kuulleensa, että samaa tapahtuu muuallakin ja että turvapaikanhakijoiden liikkumista pitäisi rajoittaa.

Maahanmuuttoteeman nousu framille juuri vaalien alla on kuin leikkauspäätöksistään kärsineiden perussuomalaisten käsikirjoituksesta.

Aihe saa yhtä varmasti näkyvyyttä kuin puolueen puheenjohtajapeli, mikä sekin on hyvin ajoitettu. Vaaleissa menestyvät usein puolueet, jotka ovat syystä tai toisesta tapetilla. Kuuluisin esimerkki on Donald Trump.

Uuden Lahden jutun jälkeen mopo on karannut vastaleirissäkin. Nimittelyt ja viittaukset pornolehtiin eivät lisää suvaitsevaistonkaan uskottavuutta.

Laatulehden pitää tarttua kaupunkia ravistelevaan puheenaiheeseen, vaikka se perustuisi vain yhteen nimimerkkilähteeseen. Olemme ainakin yrittäneet asetella oikeita mittasuhteita ja katkoa villeiltä huhuilta siipiä.

Ainakin toistaiseksi näyttää siis siltä, että väitteet järjestelmällisestä hyväksikäytöstä ovat puppua.

Mitä opimme tästä? Jos kuulet huhun, älä heti usko sitä. Yritä saada asialle vahvistus useasta uskottavasta lähteestä (Uusi Lahti oli kuulemma tarkastanut vinkin uskottavuutta).

Jos vahvistusta ei tule, älä levitä huhua. Sitä ei julkaisun jälkeen voi hallita, ja viattomat saavat tuulettimesta lentävää tavaraa niskaansa. Kokonaisia ihmisryhmiä mustamaalataan.

Poliisillehan voi aina ilmoittaa. Huhut saattavat joskus pitää paikkansa, ja silloin pitää toimia nuorten suojelemiseksi. Jos joku syyllistyy huhujen julkaisuun, älä raivoa ja mollaa. Niin vain asetat itsesi samaan lokalokeroon kohteesi kanssa.

Sääli, jos maahanmuutosta tulee sosiaalisessa mediassa suurin puheenaihe kuntavaalien alla. Kuntien suurimmat tehtävät ovat sivistystoimessa ja kaavoituksessa, mutta ne eivät aiheuta öyhätystä.

Brexit ja Trump osoittivat, että voittoon saattaa riittää se, että vain huutaa naama punaisena. Jos sama tulee Suomeen, olemme kaikki häviäjiä.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X