Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Rakkaudella Päksilleni

Viimeaikaiset uutiset Päijät-Hämeen keskussairaalasta surettavat. Hoitotakuu tökkii, eivätkä maakunnan asukkaat pääse erikoissairaanhoitoon lain säätämässä ajassa. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri oli odotusajoissa viime vuoden lopulla peräti pahnanpohjimmainen.

Kun Päksiin sitten joskus pääsee hoitoon, niin ei siellä edes tervehdytä, vaan kuollaan selvästi keskimääräistä useammin. Näin kertoi ainakin Seura-lehti viime viikolla. Lehti selvitti Suomen sairaaloiden leikkauskuolleisuutta kolmessa eri sairaustyypissä.

Uutiset surettavat, koska monella päijäthämäläisellä, minullakin, on muodostunut sairaalaan elämänmittainen suhde. Päks ja sen henkilökunta ovat läsnä syntymässä ja kuolemassa. Pitkässä suhteessa tunteetkin ovat syviä. Yksi saattaa muistella Päksiä kiitollisuudella, toinen katkeruudella.

Omissa muistikuvissani sairaala ja säätila liittyvät kiinteästi yhteen. Tämä on erityisen outoa siksi, etten yleensä muista millainen sää edellispäivänä oli.

Kun isäni kuoli, oli kaunis loppukesän päivä. Aurinko paistoi lämpimästi huoneeseen, johon hänet oli siirretty viimeisiä jäähyväisiä varten. Ehkä siksi olisin voinut vannoa, että ulkonakin oli hyvin lämmin. Säätilaston mukaan lämmintä oli kuitenkin vain vajaat 14 astetta.

Yöllä oli satanut alijäähtynyttä vettä, ja auton ikkunat olivat panssarijäässä. Kävin kotona ruokkimassa kissan. Kun palasin sairaalaan, siirryimme synnytyssaliin ja illalla esikoisemme syntyi.

Esikoisella oli pipo päässä ja tumput kädessä, kun haimme kuopusta ja äitiä sairaalasta. Satoi räntää, vaikka oli juhannusviikko.

On kai hyvä merkki, että sairaalakäynneistä, niin iloisista kuin surullisista, on jäänyt mieleen sää. Ainakaan suurempaa valitettavaa ei ilmeisesti ole ollut.

Potilaana olen viettänyt sairaalassa vain muutaman päivän ja yön. Saamani hoito on ollut parhaimmillaan erinomaista, kehnoimmillaankin asiallista. Enempää ei kai voi toivoa?

Omin silmin on tullut todistettua useaan otteeseen Akuutti24:n toimintaa. Siellä tilanne vaikuttaa kieltämättä ongelmalliselta. Hoidossa ei ole ollut moittimista Akuutissakaan, vaan ongelmien syyt vaikuttavat olevan muualla.

Kun päivystyksessä voi yksityisyydestä lähinnä haaveilla, tulevat muidenkin potilaiden tilanteet kuulluksi. Liian usein henkilökunnan niskoilla on ollut vanhusten tai päihteidenkäyt-täjien ongelmia, joiden ratkominen kuuluisi aivan muualle.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa on käyty kovaa vääntöä sairaaloiden tehtävistä ja sijainneista. Rakkautta rakennettuihin sairaalaseiniin on moitittu hupsuksi, kun kyse on lopulta hyvästä hoidosta.

Näin tietysti on, mutta kuten tämäkin kirjoitelma toivottavasti osoittaa, voi niihin seiniin liittyä monenlaisia muistoja ja tunteita.

Kiitos siis sinulle Päijät-Hämeen keskussairaala. Toivottavasti seiniesi sisällä saa hyvää hoitoa jatkossakin. Olet maakunnalle tärkeä, ja siksi sinut tulee pitää huippukunnossa.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X