Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Teemu
Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi

Esalainen

Digimörkö roikkuu yhä käyttökokemuksessa

Julkisten palveluiden tulevaisuudesta nähtiin taannoin erikoinen keskustelu. Hallitus laittoi vireille lainvalmistelun, jonka tavoitteena on velvoittaa kansalaiset käyttämään julkisia digipalveluita. Kaikille suomalaisille on tulossa digipostilaatikko. Valtiovarainministeriö tiedotti, että velvoite astuu voimaan vuonna 2018.

Paitsi, ettei oikeasti astu.

Kuten monesti ennenkin, lainvalmistelu törmäsi käytännön toteuttamiseen. Velvoite muuttui poliittiseksi toiveeksi, kun VM:n tieto-ja viestintätekniikkaosaston virkamies totesi, että käyttöpakosta ei voi oikeastaan puhua.

Alun perin ministeri ilmoitti, että sähköistä asiointia koskevassa laissa turvataan ”vaihtoehtoiset palvelumuodot niille, jotka eivät voi käyttää sähköisiä palveluita”. Keitä he sitten ovat, onkin jo toinen juttu.

Ehkä monelle tulevat mieleen vanhukset ja vammaiset, mikä toki osin pitääkin paikkansa. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Joillekin vammaisille digipalvelut tuovat helpotusta elämään. Osalle nuorista diginatiiveista julkiset palvelut eivät muutu helpommiksi, vaikka ne nettiin menevätkin.

Viranomainen ei ala määritellä, kuka palveluita pystyy käyttämään ja kuka ei, koska se ei olisi halpaa eikä mielekästä. Toisin sanoen jokainen päättää aivan itse, käyttääkö digitaalisia palveluita vai ei.

Hallitus toki tuudittautuu siihen, että suurin osa suomalaisista ottaa vapaaehtoisesti digipalvelut käyttöönsä. Niin varmaan myös tapahtuu.

Samalla unohtuvat käyttäjät. Tilastojen mukaan suuri osa vanhuksista ei omaa digilukutaitoa, jota voi jo aivan hyvällä syyllä verrata lukutaitoon. Ilman sitä aivan normaaliin elämään kuuluvat asiat ovat hankalia.

Vanhusten opetusta ei koordinoida Suomessa. Sitä antavat monet vapaaehtoiset. Kaikki kunnia heidän hyväntahtoisuudelleen. Siitä huolimatta moni vanhus jää pää pyörälle ja turhautuu. Samalla oikeanlaisena palveluna pidetään sitä, että palveluiden äärelle täytyy raahautua pitkiäkin matkoja. Ilmapiiri on se, että jos vanhus joutuu opettelemaan tietotekniikkaa, siinä täytyy olla jotain väärää.

Onkohan sitä oikeasti kysytty vanhuksilta itseltään? Asiaan vihkiytynyt yrittäjä sanoo, että ei.

Kyseinen yrittäjä oli mukana Peruspalvelukeskus Aavan kokeilussa, jossa digitalisaatiota hyödynnettiin palveluissa onnistuneesti. Osa vanhuksista innostui tabletista, jopa niin, että käsi tuli kipeäksi.

Mitä tapahtui? Käytön opettelussa lähdettiin liikkeelle käyttäjän omista tarpeista, eikä muiden odotuksista.

Eipä yllätä.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi