Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi

Esalainen

Apulannasta jokin peltokuva vai?

Tänään perjantaina on Apulannan suuri päivä. Yhtyeestä kertova elokuva tulee ensi-iltaan ympäri Suomea, ja Apulandia-museo viettää avajaisiaan Lahdessa.

Kummatkin pursuavat 1990-luvun nostalgiaa, joten niinpä teen minäkin.

Kesäkuu 1995. Serkkuni ylioppilasjuhlissa Heinolan Rinnekadulla soittaa bändi, joka kuulemma singahtaa vielä suureksi. Joopa joo, ajattelen. Kovaa se silti vetää - omakotitalon takapihalla.

Loppuvuonna heinolalainen tyttöystäväni alkaa hehkuttaa tätä oman lukionsa, Lyskan, bändiä.

Kesäkuu 1996. Siirtelen trukilla muovirullia paikasta toiseen Wipakin tehtaalla Nastolassa, ja radiosta rämähtää soimaan erityisen tarttuva punk-biisi. Tämähän on se Apulanta! Mitä kuuluu on sen suven ehdoton hitti ja nostaa yhtyeen nuorison korvalappustereoihin ja makuuhuoneiden seinille koko maassa. ”No hyvä sun on puhuu / Kun sä et tiedä miltä musta tuntuu...”

Kesäkuu 1997. Lusin kahdeksan kuukauden palvelusta Hennalassa ja alan tehdä komeettabändistä juttua Varusmies-lehteen. Soitan Lehtikuvaan ja kysyn, olisiko heillä kuvaa Apulannasta. ”Ai jotain peltokuvaa vai?” kuuluu toisesta päästä. Ok, ihan kaikki eivät vielä ole kuulleet Apiksesta. Teen haastattelun Heinolassa jyrää -tapahtumassa. Laulaja Toni Wirtanen on ystävällinen kaksi vuotta nuoremmalle toimittajalle ja antaa värikkäitä tykkimieskommentteja. Alikersantti Wirtasen sotahistorian tuntemus tekee vaikutuksen.

Samana vuonna Apulanta julkaisee kaikkien aikojen hittinsä, Anna mulle piiskaa. Se myy triplaplatinaa. Eletään levymyynnin kulta-aikaa ennen spotifyitä sun muita. Vuosien saatossa tyyli valtavirtaistuu ja rumpali Sipe Santapukki jopa osallistuu Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaan. Aika kaukana ollaan punkista.

Syyskuu 2016. Päijät-Hämeessä vietetään epävirallista Apulanta-viikkoa. Yhtyeeseen liittyviä tapahtumia on lähes päivittäin. Makoilen heinolalaisen Elo-elokuvateatterin eturivissä olevalla sängyllä ja kuuntelen, kuinka ohjaaja Tuukka Temonen ylistää vanhaa kotikaupunkiaan ennen elokuvan alkua.

Hennalan entisessä varuskunnassa taas parveilee toimittajia ja kuvaajia ikuistamassa bändin vanhaa tilpehööriä. Ja taas soi päässä: ”Hei hei mitä kuuluu / Sä kysyt ja kaikki on ok...”

Kaikki todella on ok. Yhtyeen albumeita on myyty yli puoli miljoonaa, 21 singleä on kivunnut lista­ykkösiksi, hampurilaisravintola mainostaa entisellä punk-bändillä ateriaansa ja minäkin kirjoitan yhä Apulannasta - ilman peltokuvaa.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi