Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Tuomas
Haakana
tuomas.haakana@ess.fi

Esalainen

Joku puhaltaa sinunkin pussillasi

Pitäisi jäädä ensi viikolla eläkkeelle. Saisin 163 euroa kuussa.

Jokaisesta palkastani menee 5,7 prosenttia eläkemaksua. Se ei kuulosta paljolta, mutta 4G-liittymääni verrattuna hinta on yhdeksänkertainen - eikä se sisällä huoletonta puheaikaa.

3 300 euron keskipalkalla joka tilistä roihahtaa 190 euroa eläkkeisiin. Yli 53-vuotiaana pohjattomaan kassaan palaa vielä enemmän, 240 euroa kuussa.

Ja mikään ei tunnetusti riitä.

Työnantajani maksaa työeläkemaksuja minun ja koko kotimaisen kollegioni saamista leivistä noin 600 kuussa. Kokonaisuudessaan eläkkeisiin menee näin ollen 800 kuussa per hopeahapsi.

Jos ajattelen paiskivani hommia yhteensä 32 vuotta, kerään yhteensä kepeät 384 kuukausitilipussia. Niillä rahoilla söisi frutti di maren vaikka joka elämän päivä.

Sitten ynnäämme palkkakuittien määrän ja keskimääräiset työeläkemaksut yhteen ja huomaamme eläkkeisiin kuluvan pöyristyttävät 310 000 euroa. Se niistä pitsoista.

Suomalainen elää nykyään jo melkoisen ryppyiseksi, osimoilleen 80-vuotiaaksi. Eläkkeelle tavan suomalainen jää noin 62-vuotiaana.

Eläkkeen kestosta ei ole erikseen eriteltyä tilastoa minunlaisistani pitsan ystävistä. Yleisesti ottaen niska limassa hankitusta eläkkeestä voisi keskimäärin päästä nauttimaan noin 18 vuotta.

Tätä nykyä keskimääräinen eläke on 1 600 euroa, mistä pääsemme vihdoin jutun pointtiin: suomalainen ehtii siirtää eläkettä kädestä suuhun tavallisesti yhteensä 290 000 euroa, millä rahoittaa jo ainakin Yle-verot ja kantoavun.

Mutta hetkinen.

Maksoin siis 310 ja sain vain 290.

Ja joku veti välistä.

Sinä ja minä kannamme kultaiset kortemme työeläkeyhtiöille. Näiden kassat ovat vähintään muutaman Roope Ankan rahasäiliön kokoisia.

Yhteensä rahaa on keoissa sijoituksina ja meille tavallisille lippahatuille käsittämättöminä johdannaisina yli 170 miljardia.

Homman juju on siinä, että eläkeyhtiöiden kasoissa sinun ja minun eläkemaksun pitäisi paisua meidän ja teidän lihavaksi eläkkeeksi. Kun katson esimerkiksi eläkemaksujen raskaasti raastamia äitiäni tai isoäitiäni, näin ei todellakaan ole käynyt, ja puhutaan kuitenkin ihmisistä, jotka kohottivat tämän maan muutoinkin kuin pullaa paistamalla.

Todellinen eläke on selvästi pienempi kuin siitä työaikana maksettu raskas raha.

Kuten kaikki vakuutukset, myös työeläkevakuutus perustuu sille, että maksat enemmän kuin saat. Välittäjän osuus siirretään sinua suuremmille pampuille ja muille enemmän tarvitseville.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi