Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Esalainen

Toivottavasti Trumpista tulee presidentti

Jos Yhdysvaltain presidentinvaalit pidettäisiin nyt, multimiljönääri Donald Trumpista voisi tulla maailman vaikutusvaltaisimman valtion johtaja.

Trump on toistuvasti syyllistynyt valehteluun, jota lähipiiri on luonnehtinut impulsiiviseksi. Hän on myös kertonut ylpeästi, ettei lue kirjoja, vaan tekee päätöksensä intuitiolla. Trumpin valintaa pelätään ja takuulla syystä. Äijän mielipiteet ovat kahjoja. On listattu lukemattomia katastrofaalisia seurauksia, joita Trumpin presidenttiys voisi aiheuttaa.

Entä jos väittäisin, ettei Trumpin valinta välttämättä olisikaan niin huono asia?

Jos presidentin valtaoikeudet ovat kapeat Suomessa, tilanne ei ole juuri parempi Yhdysvalloissa. Lainsäädäntöelin kongressi koostuu senaatista ja edustajainhuoneesta. Senaatissa on kaksi jäsentä jokaisesta osavaltiosta. Edustajainhuoneen paikat on jaettu osavaltioille väkiluvun mukaan. Lakialoitteet on hyväksyttävä molemmissa kamareissa, ennen kuin ne viedään presidentille. Hän voi hyväksyä lain tai vaatia, että lakialoite on hyväksyttävä 2/3 määräenemmistöllä.

Obaman presidenttikaudella ongelmana on ollut, että republikaanit ovat olleet enemmistönä molemmissa kamareissa. Se on johtanut poliittiseen umpikujaan. Hillary Clinton törmäisi presidenttinä todennäköisesti samoihin ongelmiin, sillä demokraateilla on jo pidempään mennyt vaaleissa huonosti.

Republikaanien enemmistö kongressissa ei kuitenkaan tarkoita, että Trump voisi viedä haluamansa lait rallatellen läpi. Trumpin kannat eroavat suuresti puolueensa valtavirtaa edustavan ja kongressia hallitsevan puolue-eliitin kannoista. Trump suhtautuu puoluettaan myönteisemmin aborttiin ja samaa sukupuolta olevien avioliittoihin, sekä vastustaa vapaakauppaa. Lisäksi protektionismi ja ulkopoliittinen linja eroavat republikaanien kannoista merkittävästi, eikä Trump kannata vapaita markkinoita yhtä hanakasti.

Muodostuisiko Trumpin tielle Obamaakin pahempi umpikuja, jossa kongressin molempien kamarien enemmistöllä, vähemmistöllä ja presidentillä olisi eri linja?

On todennäköistä, että Trump jäisi presidenttinä yksin. Ihmiset huomaisivat, ettei Meksikon rajalle voi rakentaa muuria ja ettei muslimeja voi karkottaa maasta. Tuskin Trump saisi velat maksetuiksi ja sodat lopetetuiksi. Trumpin kaudesta voisi tulla lyhyt ja kongressin voimasuhteet voisivat muuttua pidemmällä aikavälillä niin, että tulevat demokraattipresidentit voisivat tulevaisuudessa saada jotain aikaankin.

Clintonin kausi tulisi olemaan tylsä ja saamaton, mutta maailma saattaisi pysyä ennallaan. Trump voi aiheuttaa suurkatastrofin, mutta aiheuttaa pitkällä aikavälillä hyvää. Valitse nyt näistä sitten.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi