Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Luukkonen
@LuukkonenMarkus markus.luukkonen@ess.fi

Esalainen

Hampurilaisbuumi jatkuu, seuraavaksi kebabit?

Lahtelainen hampurilais-skene elää nyt ennennäkemätöntä kukoistusta.

Jo viime toukokuussa ihasteltiin, kun julkkiskokki Jyrki Sukula kävi tosi-tv-ohjelmassaan laittamassa Vapaudenkadulla sijaitsevan Capon uusiksi. Pizzauuni, yöaukiolo ja humalaiset juhlijat hävisivät, tilalle tuli fine dining -virityksellä varustettu hampurilaisravintola.

Burger King avasi ravintolan Kulmalan taloon puolitoista vuotta sitten, Vanhalla Heinolantiellä sijaitseva omaleimainen Bus Burger puolestaan kesäkuussa 2014.

Kun kaupungissa on jo ennestään Mäkkäri ja Hesburgereita, ja moni perinteinen ruokaravintolakin pitää listallaan hampurilaisia, voi kysyä, onko tarjontaa jo liikaa.

Summer Upista luopuneiden ja uusia yritysideoita hakevien Martin Mustosen ja Oskari Hakalan mielestä ei. Heidän vahvasti amerikkalaishenkinen ravintolansa avaa ovensa tänään lauantaina Vesijärvenkadulla Riku Motorin entisissä tiloissa.

Suomessa on eletty hampurilaisbuumia jo viitisen vuotta. Aloittajiin kuului Hans Välimäki, joka ideoi Helsingin Linnanmäelle Midhill-nimisen ravintolan. Sen ideana oli tarjota premiumtasoisia hampurilaisia mahdollisimman hyvistä raaka-aineista, kuten kotimaisesta Black Angus -lihasta ja valioluokan cheddarista.

Buumi on jatkunut näihin päiviin asti. Pietarsaarelainen Friends and Brgrs avasi ovensa 2014 ja on sen jälkeen monistanut konseptiaan. Tv:stä tuttu kokki Akseli Herlevi puolestaan avasi Helsingissä viime marraskuussa Naughty Brgr -nimisen paikan. Yhteistä näille uuden aallon konsepteille on se, että raaka-aineita tilataan paikallisilta yrittäjiltä ja ruoka valmistetaan mahdollisimman pitkälle ravintolan omassa keittiössä. Hinta ylittää sen, mihin pikaruokaloissa on totuttu, mutta on yhä kohtuullinen.

Trendit virtailevat keittiöissä siinä missä muotimaailmassakin. Yksi viime vuosien valtavirroista on katuruoka. Lahtelainen perinneruoka eli lihamuki on saanut uuden inkarnaation esimerkiksi Lahden Seurahuoneella, jossa lihakasa tarjoillaan vähän fiinimmin paahdetun leivän ja salaatin kera.

Voisiko tuunausaalto seuraavaksi ulottua kebabeihin? Laji on vaativa.

Helsingin Kalliosta löytyy jo paikka, jonka kokit kävivät opintomatkalla Berliinissä ja ottivat sen jälkeen kebabit aivan uudella tavalla haltuunsa. Fleminginkadun boheemissa Döner Harjussa tuoksuvat tuore korianteri ja lehtipersilja, paahteinen tomaattikastike ja suomalaisesta lihasta itse kasatut ja marinoidut vartaat.

Tällaisen paikan näkisin mielelläni Lahdessa.

Kolumnia on muokattu kello 17.01: Sanamuoto Mäkkäreitä on muutettu yksikköön, koska Lahdessa on enää yksi Mäkkäri.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X