Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Ole se muutos - Roux on jo

Roux on valittu Vuoden ravintolaksi, kertoi Kati Häkkinen puhelimessa aikaisin aamulla. Olin vielä kotona aamutakissa, ravintolayrittäjä taisi äänestä päätellen olla jo autossa matkalla töihin.

Uutinen oli niin hyvä, että suorastaan vaadin päästä tälle juttukeikalle. Olen hehkuttanut uutista verkkolehdessä, printissä, omalla Facebook-sivulla ja kavereidenkin seinille.

Lahti on kaivannut mahtavan hyviä uutisia ja tämä oli juuri sellainen.

Maaliskuussa 2007 olin ensimmäisellä keikallani Rouxissa. Ravintola oli juuri auennut ja olin haastattelemassa innokkaita yrittäjiä. Ikkunapöydässä istui tuttuja herroja. Rötissöörejä, heillä oli oikein oma viirikin pöydässä merkiksi siitä.

Muistan, miten suorastaan ällöttävän kriittisiä he olivat.

- Valkoviinini on aivan liian lämmin, yksi mittasi. Kyllä, hän oli tullut ravintolaan tähän nillitykseen tarkoitettu mittari povitaskussaan.

- Mitä tämä hummeriliemi on... ei taida kyllä olla keitetty täällä...

Hyvän ruoan ystävänä minua ällistytti. Tulevatko he oikeasti vasta-avattuun ravintolaan toivottamaan väen tervetulleeksi näin?

Aitoon lahtelaiseen tapaan yrittäjille oli sanottu, että ”teidän konseptillanne pysytte pystyssä vuoden”. Näinkö täällä otetaan vastaan uusi yrittäjä? Kommentista leijuu kateuden vihreä härmä. Ei tänne noin vaan tulla pärjäämään, saati menestymään! Hyi hitto, sehän on meiltä muilta pois.

Aitolahtelaiseen tapaan edelleen on ihmisiä, jotka sanovat nenä nyrpyllään että ”kallis paikka” ja ”ai, en ole koskaan koko paikasta kuullutkaan, vaikka liikun joka päivä keskustassa” ja ”on kyllä meikäläiselle liian hieno”. Ei ole mikään ihme jos tuntuu, että täällä mastokaupungissa on vaikea yrittää tai olla positiivinen.

Rouxin menestyksessä ei ole kyse vain pariskunnasta, joka opetti lahtelaiset syömään hyvin. Tai periksiantamattomuudesta vaikeuksien edessä. Siinä on kyse koko kaupungin imagon nostosta ja siitä, että täällä kurjuuden keskelläkin on lupa haluta hyvää ja korkeaa laatua.

Siinä on kyse siitä, että joku päättää tarjota parasta ja tekee sen. Siinä on asennetta, jota tämä marisijoiden kaupunki tarvitsee lisää.

Toimituksen liitutaululle on joku kirjoittanut poninkorkuisin kirjaimin ”Ole se muutos, jonka haluat nähdä Lahessa.” Ole, ja anna muiden olla myös. Vähemmän kateellista panettelua, enemmän aitoa iloa ja ylpeyttä siitä, että joku vielä yrittää.

Yhdeksän vuotta sitten kysyin otsikossa, nostaako Roux Lahden listoille, eli maan tunnetuimpien ravintoloiden joukkoon. Kuulin joskus, että se juttu on teipattu salin ja keittiön väliseen seinään. Se toimii siellä kannustuksena: tässä on tavoitteemme.

Tiistaina kävin katsomassa: kellastunut, hapertunut lehtijuttu oli todellakin edelleen siellä. Luulen, että nyt rouxilaisten on aika teipata seinään uusi juttu.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi